Grekland 2012
lördag 13 oktober 2012 - Skrivet av Christian
Sammanfattning av seglingen hösten 2012
Seglingen vi gjorde under 3 veckor i september - oktober 2012

Inledning

Syfte med 2012 års segling var att besöka ögruppen Sporaderna som vi hört skulle vara mycket fin inte minst pga. av en frodig växtlighet. Vi blev inte besvikna och är mycket nöjda med hela turen vi gjorde och inte bara med besöket i Sporaderna.

Vårt plan som också genomfördes innebar att under vecka 1 segla med första besättningen från Lavrion väster Evia till Skiathos med minst ett ytterligare strandhugg i Sporaderna. Sedan skulle besättningen flyga hem till Sthlm (direkt!) med Air Tours eller Apollo från Skiathos på lördagen. Andra veckan avsåg Lisa och jag att segla ensamma – för första gången – i Sporaderna. 3 veckan skulle vi tillsammans med nästa besättning segla från Skiathos tillbaka via något/några strandhugg i Sporaderna och sedan öster om Evia till Lavrion.

Varningar fanns om att sundet mellan Evia och Andros kunde vara mycket strömt (2 –7knop) från N till S och dessutom ha mycket orolig sjö om kraftiga strömmar och vindar skulle mötas. Därför valde vi att gå den inre vägen innanför Evia som är Greklands näst största ö.

Slutord om turen till Sporaderna

Vi är mycket nöjda, området vi seglade i var varierande och vackert, tiden ganska väl anpassad och vädret på det stora hela väldigt bra även om vi naturligtvis hade velat segla mer än vad vi nu kunde göra.

Det går att göra turen på 2 veckor (dvs 13 dagars segling) utan nattseglingar med en båt som Freja som gör ca 5,2 knop för motor och upp till som snabbast 8 knop för segel i bra vind. Det behövs 5 dagar för att komma till Sporaderna (Skiathos) och man kan segla hem från NO Sporaderna på 3 långa dagar med natthamnar på ön Skiros och i Kastriviken om det kniper.

Vi använde 3 veckor och det blev väl avvägt även om vi utan vidare kunde ha använt ytterligare en vecka för att göra fler och längre strandhugg eller seglat mer under till- och från- transporten till Sporaderna. Men vi disponerade bara 3 veckor och behövde passa avgående och ankommande flyg på Skiathos på lördagarna och därmed blev det som det blev dvs bra.

Och sen då?

Nu får vi vänta ungefär ett halvt år innan vi mönstrar på Lars Hässlers Jennifer i Karibien för dryga 3 veckors spännande segling i ett för oss helt nytt område i världen. Hösten 2013 är vi tillbaka igen på Freja och i Grekland och då blir det nog 3 lugnare veckor med ö-hoppande och ordentlig sightseeing på några av öarna i västra Kykladerna och i Saroniska havet. Därefter planerar vi att för första gången avsluta säsongen med deltagande i Owners week. 2013 ser därmed ut att kunna bli vårt mesta seglingsår hittills och det ser vi odelat fram emot.

Kommentera inlägget