Grekland 2012 - september 2012
söndag 30 september 2012 - Skrivet av Lisa
Besättningen mönstrar på
Vi lämnar Neo Klima på väg mot Skiathos för att möta vår nya besättning. Vilken underbar vecka vi har haft på tu man hand!
"hamninloppet i Neo Klima"
Lördag morgon seglade vi i god vind till Skiathos och efter lite strul hamnade vi på samma kajplats som för en vecka sedan. Under em bunkrade vi för +2000SEK, stämplade nya besättningslistan hos Hamnpolisen - krävdes 2 besök, pust! samt städade Freja och fyllde på diesel, vatten och el.
Janne och AnnMargret samt Lars och Gunilla anlände 2h försenade efter "problem i Grekiskt luftrum" dvs "go slow strejk" och kvällen avslutades på Dionyssos taverna med bra mat.
Kommentera inlägget
söndag 30 september 2012 - Skrivet av Lisa
Mamma mia kapellet och Skopolos revisited
Janne, Lars, Lisa, AnnMargrete och Gunilla tar en ankarsup i Skopols hamn
"ankarsup i Skopolos hamn"
Dagen började med morgondopp på en liten ö utanför Skiathos och sedan bra segling fram till lunch då vinden dog ut. Vi kastade ankar vid M. M. kapellet och kapten fick ro besättning i land eftersom utombordaren vägrade att gå mer än 30 sek per gång och till slut inte alls. Det blev varmt och mycket svettigt och inte bättre av att klättra de drygt 100 branta stegen till kapellet. Alla dock mycket nöjda efteråt.
Natthamn i mysiga Skopolos med god middag, Irish och shopping.
Varm ljuvlig kväll.
Kommentera inlägget
fredag 28 september 2012 - Skrivet av Lisa
Skopolos
Skopolos stad
Förmiddagen strosade vi runt i Skopolos stad och tittade på Lisas favoritobjekt - kyrkor, samt försökte hitta ett mycket udda batteri till klockan ombord men utan framgång. Dvs kyrkor var inget problem att hitta, det lär finnas +120 på ön som har 5000 invånare.
Det var mycket varmt så alla butiker med aircondition fick grundliga besök. Leksaker till barnbarnen, 2 fina muggar och en annorlunda och i mitt tycke jättefin Tshirt för 32€ (!) inhandlades för att stödja grekerna.
Därefter åkte vi ut ur hamnen, kastade ankar, badade (mycket nödvändigt) och åt en sen lunch.
Vi tycker enstämmigt att Skopolos är mycket gulligare än Skiathos.
fredag 28 september 2012 - Skrivet av Lisa
Mamma Mia
Mamma Mia kapellet på klippan
På vägen från Skoplos stad till Neo Klima på andra sidan ön passerade vi Kapellklippan från Mamma Mia filmen. Tiden var dock för knapp för att kasta ankar, sätta jollen i sjön och ta oss de 120 stegen upp till kapellet, hoppas kunna göra det på söndag när vi passera igen om vindarna inte är för hårda och vi har 4 besättningsmedlemmar ombord som kan hjälpa till med jollen.
I morgon fm drar vi över till Skiathos och hämtar våra gäster som kommer med em planet från Aten - Insh Allah dvs om fackföreningarna vill!
I kväll äter vi ombord, goda grekiska korvar mtbh.
Trevlig Helg alla läsare!
Kommentera inlägget
torsdag 27 september 2012 - Skrivet av Lisa
Hur man inte ska rensa ankaret
Freja på kajplats 15 i Skoplos stad. Den gamla borgen avtecknar sig mot skyn rakt ovanför vår utombordare. Vatten och el på kajen när hamnfogden kommer morgon och kväll
"Till slut kom vi till Skopolos"
Morgonen började med frukost, dopp och städning inne och på däck följt av hårtvätt och insmörjning med solskyddsmedel. Under tiden lämnade alla andra båtar viken. Nu skulle ankaret bara upp men på kättingen fastnade en stor härva av kraftiga bottenväxter med en enorm mängd av tunna rötter som såg ut som kraftig fiskelina. Slutligen fastnade hela härvan på ankaret. Eftersom vi var sena iväg började Lisa - enligt mina anvisningar - köra framåt. Under tiden använde jag Morakniven för att befria ankaret och noterade med tillfredsställelse när hela klumpen föll i vattnet. Omedelbart därefter började Freja vibrera, skiten hade nu fastnat i propellern. Sakta back och lite lossnade men huvudproblemet kvarstod. Försiktigt tog vi oss tillbaka till viken och kastade ankar på sandbotten (!) på 5m djup. Av med kläderna och på med snorkelutrustningen. Jodå härvan satt fast i propellern och måste tas bort.
Med dragen Morakniv började dykningarna och efter ca 30 minuter var propellern ren inklusive det mesta som satt fast runt propelleraxeln dvs fisklinerötterna men inte allt. Bara sista(?) dyket kvar och med stor frenesi skar jag nu allt jag kunde på de sista rötterna, slant till och försökte även skära av vänster tumme dock utan att lyckas. Fick en mindre kallsup i rena förskräckelsen och kom snabbt upp till ytan. Blod i vattnet kan locka till sig hajar tänkte jag så nu fick det vara nog.
En timme försenade kom vi iväg, allt fungerade som det skulle men jag får nog dyka igen en annan dag och göra färdigt.
På em. lade vi till i Skopolos mycket varma hamn enligt plan glada över att ha kommit fram och att det gått att köra för motor utan skakningar eller andra problem.
onsdag 26 september 2012 - Skrivet av Lisa
Kira Panayia tisdag
Klostret med en enda munk på Kiri Panayia
Mitt i bilden syns klostret på ön Kira Panayia som bebos av En munk. För övrigt lär det finnas även en fåraherde på ön men vi har hittills bara sett 3 getter. Ön är en av de yttersta och nordligaste öarna i Sporaderna och har en mycket vild natur med branta klippor som stupar ned i havet. På norra sidan av ön finns en lagun som man kommer in i via ett trångt sund. Vi ankrade i en av vikarna och fick sedan vara i fred till nästa dag. Oj vad vi njöt!
Idag onsdag har vi fortsatt runt ön och ligger nu på svaj i en större ganska öppen vik med några andra båtar. Solen och vinden värmer våra kroppar som vi kyler med täta bad och färgglada drinkar.
Kommentera inlägget
måndag 24 september 2012 - Skrivet av Lisa
Frukost i viken
Frukost i en bra ankarvik "Rousoumi" på Alonissos
Kommentera inlägget
måndag 24 september 2012 - Skrivet av Lisa
Breakfast
Även fiskarna fick frukost i Rousoumi
Hällde i lite brödsmulor i vattnet och vilket liv det blev!
Kommentera inlägget
måndag 24 september 2012 - Skrivet av Lisa
Måndag och arbetsveckan startar
Huvudorten Patitiri på Alonissos. Vatten på kajen mot betalning med €mynt. Bra Supermarket om man följer högra gatan upp ca 300m
Efter frukost + dopp körde vi runt knuten till huvudorten på Alonnisos, Patitiri. Matshopping mm samt lunch på tunasallad ombord och sedan iväg för motor, helt lugnt och havet låg som en spegel. Gick till viken Vasilikou på Peristera vilken ligger i den marina nationalparken. Här finns endast forskare som arbetar med att försöka bevara den sällsynta munksälen, klart de är få med det namnet, otroligt att det finns några alls kvar alls!
Vi ligger helt allena i viken och njuter av bad, sol, solnedgång, månsken, tystnaden mm.
Kommentera inlägget
söndag 23 september 2012 - Skrivet av Lisa
Lugna gatan
Sundet mellan Skopolos till vänster och Alonnisos till höger
Sundet mellan Skopolos och Alonnisos.
Sov tills vi vaknade till en strålande dag. Frukost i sittbrunnen följt av klädtvätt och tömning av 25 L vatten i kölsvinet, måste ha kommit från den läckande uteduschen som nu är fixad. Därefter bad på stranden 50m från båten. Avgång vid 12 draget, slör och därefter plattläns som dog ut och därefter järngenuan resten av dagen.
Natthamn på svaj i Rousoumi nära huvudorten Patitiri på Alonnisos.
Kommentera inlägget
lördag 22 september 2012 - Skrivet av Lisa
Loutraki och Glossa på Skopolos
Utsikt från kyrkan i Glossa, Skopolos mot Evias NV kustlinje
Vid 11 tiden hade vindstyrkan avtagit något och vi gick för motor de 5NM till Loutraki för lunch och sightseeing. Den gamla promenadvägen tog oss nästan rakt upp till Glossa varifrån utsikten mot Skiathos och Evia var mycket bra. Tyvärr var allt stängt utom kyrkan så kaffet mm fick vänta tills vi något trötta kommit tillbaka till havsnivån.
Kommentera inlägget
lördag 22 september 2012 - Skrivet av Lisa
Skiathos
Klara för hemfärd
Från Loutraki seglade vi med revade segel i grov sjö till Skiathos. Det blev en rejäl kryss till skillnad från det vi upplevt tidigare under veckan. I Skiathos blev vi väl mottagna av basemanagern Minna. Tack Bengt för tips och tfn nr!
Stor ankarsup och god 3 rätters middag på typisk turistfälla men vad gjorde det sista kvällen med gänget.
På lördag morgon tog vi farväl av våra mycket trevliga och kära gäster och sedan stod vi där ensamma på kajen med Freja för första gången. Nu ska vi solosegla - kan man kalla det så när man är 2?
lördag 22 september 2012 - Skrivet av Lisa
Sista middagen
Avslutningsmiddag på Dionysos restaurang i Skiathos. Mats, Lisa, Chris, Sussi och Lasse
Mats, Lisa F, Chris, Susanne och Lasse
Kommentera inlägget
lördag 22 september 2012 - Skrivet av Lisa
Mot Neo Klima på Skopolos
Seglen är just satta på väg från Skiathos till Neo Klima och Lisa har inte hunnit få av sig handskarna ännu
Vår första trip går i lugna vindar och strålande väder mot lilla hamnen Neo Klima. Just nu bara 2-3m/s och 2 knop men vem har bråttom? Inte vi!
Tilläggningen kan bli intessant mer om det senare.
Kommentera inlägget
lördag 22 september 2012 - Skrivet av Lisa
Neo Klima
Neo Klima , Skopolos. Vår första natthamn vecka 2
Kommentera inlägget
lördag 22 september 2012 - Skrivet av Lisa
Neo Klima 2
Vy från Freja mot hamnrestaurangerna i lilla gulliga Neo Klima
Tillägningen bjöd på nya möjligheter att lära sig, när man bara är 2 och inte 6 i besättningen måste man tänka smartare men vi kommer igen.
Kommentera inlägget
lördag 22 september 2012 - Skrivet av Lisa
Neo Klima 3
Solnedgång i Neo Klima med Evia i den fjärran bakgrunden
Freja vid kajen, vi eller framförallt Lisa har nyss upplevt en av sina vackraste solnedgångar från sittbrunnen.
fredag 21 september 2012 - Skrivet av Lisa
Blåsig natt och morgon i Panormou
I viken Panormos blåste det upp under natten så att man nästan kunnat gå på linan vi fäst i land
I P-viken ankrade vi med en 50m grov lina iland som stöd och för att få plats. Då var allt lugnt men när vi skulle läggas oss kom en kraftig vindby som förvarning. Sedan blåste det upp mer och mer under natten och vid 2-tiden var det dags att gå upp och kolla läget.
Full aktivitet på grannbåten, en stor katamaran, pannlamporna for runt på däck som under en nattorientering vid en svår kontroll. Vi låg dock bra men landförtöjningen var så spänd att man kanske kunde övat att gå på lina men inte läge just då. Vindbyar på upp till kuling har fått Freja att luta ganska ordentligt men vi har hela tiden legat säkert. Nu (kl.10) väntar vi på att det ska börja mojna vid lunchtid innan vi ger oss iväg. I kväll skall vi till Skiathos och i morgon flyger vår trevliga besättning tyvärr hem.
onsdag 19 september 2012 - Skrivet av Lisa
Limni onsdag morgon
Hamnpiren i Limni
Freja skymtar i högerkanten förtöjd i Limni där vi var enda gästseglaren denna natt. Badstopp strax utanför hamnen och nu går vi för motor i det nästan helt vindstilla vädret. Måste fråga nu om det är dags för mera bad?
(skrivet under gång kl. 11:34 local time)
onsdag 19 september 2012 - Skrivet av Lisa
Evias NV spets
Vi passerar NV spetsen på Evia. Fullt med strömvirvlar i vattnet
Vi passerar öns NV spets där strömvirvlarna syntes tydligt i vattnet. Motströmmen vi därefter mötte sänkte farten med 2 knop vilket är mycket när vi normalt gör 5,2knop (över grund). Nu har vi ankrat upp i viken Vathikelon efter en mycket hård dag till sjöss utan vind och med autopiloten i tjänst mest hela tiden. Dagens ankarsup är 1,5l Iskall Retsina följt av lammkotletter nedsköljt med Boutarivin från Santorini. Låter det bra? Det är det och vi njuter i fulla drag.
Kommentera inlägget
onsdag 19 september 2012 - Skrivet av Lisa
Kan man lita på båtinstrumenten?
Freja seglar uppe på udden men vi var fortfarande kvar i vattnet

Plottern visar att Freja är uppe på landbacken när vi rundar NV hörnet av Evia. Tur att det var ljust och att vi inte seglade enbart på instrumenten.

Men vad är fel, kartan eller Frejas verkliga position?

Kommentera inlägget
tisdag 18 september 2012 - Skrivet av Lisa
Fm i Khalkis
Chris och Lisa på kafét i väntan på fikat
Fm ägnades åt shopping, allt från totalt värdelös potatisskalare och spiständare som tog slut på gas på 2 dagar till Sussis snygga keps. Innan vi seglade vidare tog vi en fika på ett närbeläget tjusigt kajkafé - mums
tisdag 18 september 2012 - Skrivet av Lisa
Tisdag från 75000 i Khalkis till 2000 infödingar i Limni
Sillunch med Danskt tillbehör och sång i Skorponeriouviken på fastlandet.
Mer vind i näsan denna dag. 2:a slaget tog oss till fastlandet där vi passade på att äta och bada före, under och efter lunchen. Vinden varierade i styrka och riktning på em och vi lyckades med motor plus storsegel ta oss på ett slag till lilla gulliga Limni på Evia denna evighetslånga ö - fråga Lisa F!
Inpassagen i hamnen blev spännande då det trånga inloppet förträngdes ytterligare av förtöjda fiskebåtar och krävde en 90 graders gir på minimal yta för att inte krocka eller gå på grund. God middag på fiskerestaurang och sedan lite filosoferande på ett tomt strandkafe. Väl ombord saknades matkassarna och min iPad! Språngpromenad tillbaka. Matkassarna var kvar på restaurangen och lycka(!) iPaden på kafebordet. Pust!
måndag 17 september 2012 - Skrivet av Lisa
Måndag morgon
Frukost, Mats, Sussi och Lasse
Frukosten uppdukad och äts sedan i sittbrunnen efter morgondoppet
måndag 17 september 2012 - Skrivet av Lisa
Måndag kväll
Högbron från fastlandet till ön Evia (till höger)
8-10m/s nästan rak motvind och en lite för svag motor fick oss att börja segla på allvar. Efter första stagvändningen lossade BB genuaskot och vi sökte nödhamn bakom en liten ö. 65m djupt så ankring var inte att tänka på. Vi drejade bi för motor, repade och åt lunch. När vi gav oss iväg gick det inte att dra ut storseglet! Efter ett fruktansvärt dragande i Uthalet och seglet testade vi Mats förslag att peta in seglet där det var dubbelvikt och det fungerade, skönt!
3 h härlig kryss följde. Sedan gjorde skepparn en ordentlig tidsberäkning och nu började racet mot Khalkis och broöppningen. Miss och vi skulle få vänta 24h. Ytterligare bekymmer med ankare som fastnade stoppad oss och dock inte och 22:50 gick vi igenom broöppningen i en liten konvoj med 6 fartyg och lade sedan till vid stadskajen 400m N om bron. Kl är nu 00:50 och det har blivit ganska tyst och alla sover. God natt där ute!
måndag 17 september 2012 - Skrivet av Lisa
Bron i Khalkis
Bron som öppnas 1 gång per dygn efter 22:00

Vi hann precis komma fram i tid för att anmäla vår genomfart och betala. Sedan full fart ut på redden där vi väntade tillsammans med ett lastfartyg och 5 andra fritidsbåter på order att åka igenom sundet. Direktiv gavs på VHF radion och Chris gamla kunskaper från FNtjänsten dök upp med automatik från hjärnans bakre delar: "Chalkis Coast Guard, this is sailing yacht Freja calling, radio check over" etc.
Fullt med folk på båda sidor om det 22m breda sundet följde vår genomfärd vid 23-tiden, kamerorna blixtra på land och fartygen och vi vinkande som det värsta honoratiores. Därefter lade vi till vi stadskajen ca 400m N om bron på Evia-sidan, fick en ankarsup och gick till kojs.  

Kommentera inlägget
söndag 16 september 2012 - Skrivet av Lisa
Söndag vår första dag till sjöss
Lasse seglar och Sussi solar och njuter första dagen
iGribbs prognos (en utmärkt vindprognos app) om medvind från tidigare i veckan förbyttes i 10 m/s rakt i nosen! Järngenuan kompletterades del av dagen med storseglet = äkta motorsegling. Den planerade nattviken Vuofalo blev för avlägsen men vi hittade en helt ok vik Animvoriou med skällande getter och spelande syrsor samt en man på en åsna - namn okänt. Sussie har bara badat 5 gånger idag.
God fiskmiddag med grönt och citronkryddad melon och Metaxa i sittbrunnen avslutade dagen .
Kommentera inlägget
lördag 15 september 2012 - Skrivet av Lisa
Första lunchen i Grekland
Lunch i Lavrio första dagen med Lasse &Lisa samt 1 styrman Lisa
Lasse, hans Lisa och min Lisa