Logg 2016 - juli 2016
torsdag 21 juli 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Äntligen ett högtryck

Kortvarig dimma

21 juli. Innersta båten skulle iväg kl. 08.00 så det var enklast att ge oss iväg samtidigt. Många båtar hade redan avgått. Solen sken och himlen var blå men plötsligt kom dimman. Den varade inte länge och snart var det fint igen, hela dagen. Vinden svag och växlande på förmiddagen så det blev mycket motorgång. Vi hade tänkt gå till Kristianopel men ändrade oss och valde Grönhögen på Öland för där har vi inte varit förut. Fin hamn, man ligger långsides. Kajen bredvid full med husbilar som gillar havsutsikt. Cykeltur över Allvaret till utsidanVi tog en cykeltur på knappa 2 mil över ön och tittade på utsidan.Hamnen i Grönhögen med Långe Jan i bakgrunden

Kommentera inlägget
fredag 15 juli 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Sydkusten

20 juli. Soligt och svaga v-sv vindar till vackra Utklippan. Många båtar, vi låg som andra båt och fick en dansk båt utanpå oss. SolnedgångSåg på ena sidan båten solnedgången och andra sidan månens uppgång samtidigt.Månens uppgång vid Utklippan

19 juli. Kvar i Karlskrona.

18 juli. Mulet och kallt. Den västliga vinden tilltog oväntat mycket strax innan Hässlö och det kom några regnstänk. Fick vänta 45 minuter på broöppning. Fullt i hamnen i Karlskrona, vi la oss längst ut på bryggnocken.

17 juli. Nu är vi i nästa hamn, Karlshamn, här har vi heller inte varit tidigare. Bara 4 övernattande båtar i den fina hamnen. Men utsikten bakåt mot fabrikerna kanske inte är den finaste. Välkänt parVi hann både titta på sevärdheter och att köra 2 maskiner tvätt!

16 juli. Fin segling i v-sv vind till Sölvesborg. Fin gästhamn men även denna utsatt för sydvindar som det står i hamnböckerna. Öde stad, regn och kall blåst på kvällen.

15 juli. Sol/mulet 7-10 m nv till Kivik. Hamnen ingen vidare gästhamn, dåliga bojar utsatt för vindar. Men kul att ha varit här på denna mycket vackra plats. Vi fick en fin eftermiddag och kväll.Kiviks hamn

14 juli. Solig morgon men vinden är kall även idag. Seglade/gick för motor i v-nv-o vindar till Simrishamn.

13 juli. Fin segling till Ystad i v-sv vind. Tämligen fullt i hamnen på kvällen.Gamska full hamm

12 juli. Kvar i Gislöfs läge.Svenska kusten i sikte

Kommentera inlägget
söndag 3 juli 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Segelbåt igen

11 juli. Fin morgon men lite disig Disig morgonoch vinden från rätt håll för seglingen till svenskt vatten. Häftig klippaMöns Klint är vacker. Och det är svenska kusten också.

10 juli. Iväg med regnkläder på. Det var många båtar som väntat och som nu gav sig iväg mot alla de mål. Av regnet blev det inte så mycket och vi fick en fin dag med segling i västvindar till Klintholm på Mön. Barfota på strandenDär var det ont om plats men Ove såg en liten tom brygga där vi fick en egen plats ett tag men strax kom en tysk granne och sedan var det fullt. 

9 juli. Vindprognosen dålig, för mycket vind för att ge oss iväg från Gedser. Buss ikke i rute???!!Tog istället en busstur till Nyköbing, vi tyckte det var en ganska trist stad men kul med en busstur på danska landsbygden.

8 juli. Klockan på ringning 06.30 - tillhör ovanligheterna, vi är inte vana vid tidiga morgnar. Från morgonen till 15-tiden en jättefin lucka i vädret och vi gav oss iväg från Burgtiefe i solsken. Vi hann precis i hamn innan de första regnstänken kom. Nu på kvällen regnar det och blåser 13-15 m/s. Vi är i Gedser i Danmark och den tyska ordboken och artighetsflaggan kan läggas till handlingarna.

7 juli. Kvar i Burgtiefe. Cyklade till Burg strosade runt, gick i affärer, åt pizza och Ove gjorde ett välbehövligt besök hos en frissa! 

6 juli. Lite orolig natt även om vi ligger bra. Det gungar och skvalpar och vi har dubbla linor överallt. Vindmätaren har pendlat mellan 15 och 24 meter ett dygn nu. Det är faktiskt svårt att promenera mot vinden och många har toppluvor och kapuschonger på huvudet. Fehmarn är en jättefin semesterö med låånga sandstränder som ingen ligger på i denna blåst. Positivt - inget regn idag.

5 juli. Fint väder men prognosen dålig. Hård vind p gångSom kanalfarare tittade vi bara på lodet nu är det vindmätaren också!Hårda nordvästvindar Idag stannar vi på Fehmarn. Passade på att tvätta en maskin i det fina tvättrummet med 3 tvättmaskiner och 2 tumlare.

4 juli. Hissade segel försiktigt och testade att allt fungerade. Ganska fint väder men några mörka moln och vi fick några regnstänk innan vi la till i Burgtiefe på Fehmarn. Många båtar men långt från fullt.

3 juli. Efter några bra dagar på Trave Werft är Mitralis återigen segelbåt. Vi kan verkligen rekommendera varvet, bra service till bra pris. Tusentals båtar i hamnarnaNu ligger vi i en marina i segelmetropolen Travemunde bland tusentals båtar. Vädret har varit blåsigt och regnigt men solen har tittat fram då och då! Trutar gillar också krabborPå vår cykeltur fick vi se att även trutar är finsmakare och fångar och kalasar på krabbor!

29 juni. Tuffade iväg till Trave Werft och efter bara 30 minuter var vår mast framtagen.