Mot Panama 2008 - 2010 - maj 2009
tisdag 26 maj 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Ljuva sommartid
Tillfälligt avbrott

Så var det redan dags igen att resa till Sverige och få lite kvällssol, skymning och vackra klara färger.

Är alltså i Sverige igen fram till 19 juni. Sedan bär det av till Panama och San Blas som planerna ser ut idag

onsdag 20 maj 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Cartagena, Colombia
Hola!

Så är vi då framme i Cartagena. Som sagt tre dagars vild läns i 25 - 30 knops vind och bitvis gigantiskt sjö. Förmodligen värst sjö när vi blev attackerade av all flygfisk. I vågdalarna låg vi så lågt att flygfiskarna flög rakt över båten! Fantastiskt att kunna göra detta i välseglande Ellinor som är helt otroligt harmonisk i sjön. Och snabb med 6,8 knop i snitt på en sträcka på över 500 NM är i alla fall vi nöjda med.

Vi fick också lite Atlantupplevelse genom att både vindinstrument och autopilot gick sönder. Precis som på Atlanten, så det blev lite rysningar utefter ryggraden. Men som tur var är vi ordentligt utrustade med reservdelar så autopiloten kunde bytas ut under eftermiddagen i dagsljus. Och installationen blev klar precis som solen gick ner under horisonten. Puh!

Cartagena är fantastiskt. Det känns verkligen att man kommit till en ny kontinent. Folket, klimatet, omgivningen och miljön är helt annorlunda. Fast knappt någon pratar engelska och vi pratar ingen spanska så det blir många tillfällen till situationer som nästan alltid blir roliga och intressanta.

Cartagena är mycket vackert, folket vänliga och staden säker (hyfsat säker i alla fall). Det sista inte minst viktigt för trivseln

Kommentera inlägget
lördag 16 maj 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Stilla vals
Cartagenamedborgare
Den vilda diskoteksdansen har nu gått över till kvällens sista tryckare. Farten, vågorna och vinden har gått ner så nu behöver vi inte riskera att falla omkring eller överbord hela tiden. Gick till och med att sova utan att ta spjärn mot fyra håll.

Och ingen smäll på käften heller. Flygfiskarna har hållt sig i sitt rätta element. Alltså inte i sittbrunnen. Men vi får räkna skörden i morgom bitti när det är ljust. Igår var det ett trettiotal som låg på däck.

Nu skall jag läsa en god bok och Cathrine sover
fredag 15 maj 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Deja vue
Dags att dyka in i de inre regionerna

Häftig läns i två dygn nu. Det är bättre på natten för då ser vi inte vågorna.

Annars fick vi en återblick på vårt atlantenäventyr eftersom autopiloten gick sönder igen. Som tur var hade vi en i reserv! Skillnaden denna gång var att reservpiloten fungerade, men reparationen blev häftig i dom enorma rullningarna.

Farten pendlar fortfarande konstant runt 8 knop och vi ha snittat 7,8.

Häftigt

Kommentera inlägget
fredag 15 maj 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Kamouflerade
Del av nattens skörd
Ellinor seglar i stealth mode. Kamouflerad av bläckfisk och flygfisk. Och när vi på morgonen rensat däck och sittbrunn från dessa kadaver är vi ändå täckta av fiskfjäll. Största hotet är inte Colombias pirater utan fiskare som kanske ser sitt livs fångst i oss.

Vad värre är att när man sitter i sittbrunnen mitt i natten kan man få en smäll i huvudet eller ryggen av en jätteflygfisk som kommer ombord och kollar. En flög in under sprayhooden och la sig där. Sen skall man fånga dom i mörkret i sittbrunnen och slänga i dom. En delikat uppgift
Kommentera inlägget
onsdag 13 maj 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
På väg till Cartagena
Adjö Curacao
Äntligen har vi nu även kommit iväg från Curacauo, efter en vecka på en fin ö. Just nu surfar vi mellan 7 -10 knop i en häftig läns.

Våt position har ni på följande länk http://www.winlink.org/dotnet/maps/PositionReportsDetail.aspx?callsign=SM0YWC
Kommentera inlägget
torsdag 7 maj 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Äntligen på väg
Pink Flamingos på Bonaire

Så var det dags att lämna Bonaire efter drygt sju månader. Fantastisk tid med fina vänner och underbar dykning. Och många pendlingar till Stockholm, så många att fler undrar säkert om vi verkligen har kommit iväg eller om vi bara snackar!

Första anhalten är Curacao och sedan direct Cartagena, Colombia. Vi återkommer med färdrapporter