Mot Panama 2008 - 2010 - augusti 2009
onsdag 19 augusti 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
En sällsam upplevelse
Sia Iguabaslique

Vi har skrivit tidigare om Kunaindianerna som ville bli ”fotokopierade”. För oss var det en fantastisk upplevelse att ta emot dessa damer. De flesta kom sminkade och uppklädda i sina finaste dräkter. Alla stolta och bar en min av skräckblandad förtjusning över detta äventyr. De äldsta drygt 80 år som kom i sina ranka kanoter. Frapperande var deras värdighet. Jag blir fortfarande berörd av deras närvaro nu när jag jobbar med bilderna. Helt oförglömligt. De har en aura som är fantastisk.

Det faktum att Kunaindianer inte vill bli fotograferade gör bilderna unika har vi förstått nu i efterhand. Kuriosa är att vi även har kopior på deras legitimationer. Som vi ju har hjälpt dem med att framställa!

Hoppas bilderna förmedlar något av detta så ni kan njuta av denna händelse så som vi kan. För oss ett minne för livet.

måndag 17 augusti 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Tillbaka till verkligheten??
Vadag i Kuna Yala

Fast man kan undra vad verkligheten är? Här i Cartagena möts vi av containerfartyg och kommers. Är detta verkligheten?

Eller finns verkligheten hos Kunaindianerna som har obegränsat med tid och få behov? Man har sina traditioner, öar, hyddor, kanoter, cocosmötter och hantverk. Maten hämtar man ur havet och byggnadsmaterial finns i överflöd, naturligt runt omkring.

Eftersom man inte har någon el lägger man sig när det mörknar. Men innan dess samlas hela byn i "congressen" där man diskuterar dagens händelser och för traditioner vidare. Allt under Sailas ledning. Eller kanske riktigare: sailas tolkars ledning, för saila ligger i sin hängmatta och pratar ett outgrundigt språk. Han talar nämligen direkt med gudarna. Kanske har det han röker en viss påverkan på förståeligheten?

Hur som helst, vår verklighet är att snart resa till Sverige och jobb, efter en rekordöverfart på 26 timmar. Detta ger en medelhastighet på 7,7 knop och ett dygnsrekord på 185 NM. Som ni hör är vi tillbaka i civilisationen och mäter framgång i tid och hastighet.

PS Vi kommer snart och successivt att lägga in bilder

lördag 15 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Blixtar och stjärnor
Klockan är halv tre och natten är än så länge lugn. Vi forsar fram i 8,5 knop, alltså medström c:a 1 knop. Det märkliga är att vi har stjärnklart och blixtar runt omkring. Det finns inget som är omöjligt när det gäller åskväder i de här trakterna av värden. Men som tur är vänjer man sig även med detta. Blixt utan åska = lugnt. Blixtar uppe i atmosfären = kolugnt. Och det har vi nu. Alltså blixtar runt omkring och i atmosfären utan ljud. Skönt. Dessutom ser horisonten bättre ut från det håll en del moln kommer ifrån.

Det finns faktiskt mycket att glädja sig åt här i världen
Kommentera inlägget
fredag 14 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Usch
Detta är den värld vi lämnar
Nu har vi lämnat Kuna Yala med sorg i hjärtat och har satt kurs på Cartagena, där vi flyger hem den 19:e

Tyvärr har vi överaskats av en "Tropical Wave" som vi trodde skulle komma efter i morgon. Men nej och usch. Vi har rakt motvind. Ibland. För vinden vrider mellan NO och SO vilket är helt fel för oss. Styrkan mellan 15 och 35 knop så det är extremt svårseglat. För tillfället går vi för motor och stöttar med en revad stor. Det är helt enkelt för svårt i de stora vindnridningarna och vindökningarna. Så vi ser fram mnot en fin natt.

Ni som sitter framför en dator nu har det betydligt trevligare än vi.

Sammanfattning av läget: Usch
Kommentera inlägget
fredag 14 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Mätt å god
Kommer molnen att tätna eller lätta upp???
Nu har, blixtar, åska, regn, blåst och vindvridningar lugnat ner sig. Vi ser tom ljusning i horisonten. Har just ätit middag och även synen på livet börjar ljusna. Börjar snart mörkna. Kanske, kanske blir natten lugn
Kommentera inlägget
torsdag 13 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Seglingsrekord
Decapiterad Horse Eye Jack
Igår satte vi segel för första gången på ett tag. Härligt. Omätta vatten och tätt mellan rev och öar gör att man inte gärna seglar förrän man har lite bättre koll än vad vi har. Normalt är förflyttningarna ganska korta också (som ni kan se om ni har hittat positionsrapporteringslänken till vänster), inte sällan bara några få distansminuter. Och med jämna mellanrum hör man båtar som har kört upp på något rev på VHF:n. Just nu ligger en stor ketch på ett rev alldeles bredvid. Hon har legat där i två dagar nu och det finns inte båtar med tillräckligt stora motorer inom rimligt avstånd som kan dra loss henne . Hoppas bara att det inte blir ett nytt (av flera) vrak som blir liggande.

På Green Island där det finns krokodiler hörde vi enorma plaskanden hela nätterna. I går natt provade vi att fiska med en bit kyckling alldeles ovanför vattenytan. Och vipps fick vi napp av en enorm "Horse Eye Jack", tyvärr en ciguatera fisk som är en "prime candidate for ciguatera", speciellt om de är stora. Och det var vår. Så i med fisken igen. Vi får leva på betet (kycklingen) i stället!

Eller varför inte? Krokodilkött.
Kommentera inlägget
måndag 10 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Svensk högsommar
Fast vi klagar inte på miljön
Nu har vi haft regn i snart två dagar. Faktiskt andra gången nu på fyra år.

Så vi har det där gråa vädret och fuktigheten som blir efter ett par dagars regn. Som vi så väl känner igen. Precis som i Sverige alltså. Den största skillnaden är dock att vi har en krokodil som simmar omkring här. Så inga båtar med hundar och katter ombord finns i den här korallagunen. Skönt att inte behöva riskera att bli hundbiten
Kommentera inlägget
lördag 8 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Nödläge
Det är bara fiskleverantörerna som har minikalsonger
Nu är all mat slut, liksom vin, öl och rom. Nu får vi leva på krabba, hummer, pulpo, grönsaker och frukt. Allt dagsfärskt och levererat direkt till båten från urholkad trädstam av Kunaindian i minikalsonger (det är bara kvinnorna som har sina vackra ursprungsdäkter)

Men vi har just fått lära oss att vissa indianer har kylskåp och säljer gärna kall öl som man dricker på hans lilla ö tillsammans med hundar, barn och hela släkten (förståss).

I morse 360 graders awing, åska och regnbyar på upp till 40 kmop. Fast man vänjer sig även vid detta. Det är nog den 5:e eller 6:e brallan vi fått nu. Ett par i veckan alltså. Fast det visste vi att det skulle vara under denna del av året.

Idag har vi gjort en rekorddistans på hela 18 NM!
Kommentera inlägget
onsdag 5 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Centerbord en välsignelse
Bara hav och korallrev
Utklareringen klar. Nu kan gränsvakten åka till sjukhuset och vi är tillbaka i korallagunerna igen.Nu börjar vi bli lite varma i kläderna på bottennavigering och när vi hissar upp centerbordet går vi bara 1,30 m djupt. Det betyder att vi kan passra trösklar som inte många segelbåtar kan. Jusst nu ligger återigen vi ensamma bara omgivna av korallrev och ett dånande hav.

Alldeles nyss kom några kunaindianer med färska grönsaker.
tisdag 4 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Tulltjänstemannen sjuk
Utklareringshamnen
Tulltjänstemannen i Kuna Yala ska in på sjukhus. Följaktligen stänger man gränsen förståss. Snabbt drar vi oss tillbaka till Porvenir för att fixa båtpappren så vi kan lämna landet så småningom. Nya problem i nya kulturer.
Kommentera inlägget
måndag 3 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
För kännedom
Det går alldeles utmärkt att ogop dudu med rom
Kommentera inlägget
söndag 2 augusti 2009 - Skrivet av SSB från Ellinor
Yansaladup
Här kan man både bygga ö och hus på korallreven
Så har vi då förflyttat oss ett par distansminuter igen. Nu ligger vi omgivna endast av korallrev med havet brusande på andra sidan. Bra hållbotten och svingutrymme. Livet leker. Fantastisk känsla det här med att bara vara omgiven av rev. Känns som att liga mitt ute på havet. Skön vind och ingen sjö.

På en liten ö så gott som "handmade" bor en kunafamilj. Mormor, mor, far, och deras tre barn. Vi har just paddlat dit i en trädstam och köpt tulup.

I kväll kommer de ut till båten och då ska vi ogop dudu. Han sa att det smakar bra med whisky till. Men det har vi inte. Får se om det duger med rom.
Kommentera inlägget