Grekland 2010
Skrivet av Christian
En tuff start i Kykladerna w39
Vår segling i Kykladerna w39 2010
I slutet av september 2010 var det så äntligen dags för vår premiärsegling. På måndagen avreseveckan blev vi helt på det klara med att Primus vår älskade vovve blivit så dålig att det var dags att låta honom sova för gott. Dagen därpå beställd vi tid och på onsdagen gjorde vi den tunga resan till djursjukhuset. Hårt arbete för att rensa undan på jobben, arbetsplatsfester för oss båda, sorgen över Primus och sedan bara drygt 3 timmars sömn sista natten gjorde att vi var ordentligt trötta när vi kom till Aten på lördag fm.

Där mötte vår kunnige instruktör Olle A. som vi beställt via Bodil på Navigare-Yachting. Olle skulle nu på knappt 24 timmar lära oss det viktigaste som vi missade p.g.a. vårens inställda ”ägarutbildningssegling”.  Efter en grekisk sallad följt av en snabb båtgenomgång började vi öva tilläggning med aktern mot kajerna i hamnbassängen. Det blev ganska slingrigt och nästa dag kommenterade båtgrannen som sett våra övningar: ”Vi såg er och sade – dom där har problem”!

Kl. 19 kom vi plötsligt på att vi behövde proviantera inför nästa dag eftersom den rekommenderade Super Marketen då skulle vara stängd.
Knappt en 1 timme för proviantering för 6 personer under en vecka! Tur att Olle hade bil och hittade i affären. En kvart efter stängningstid föstes vi ut ur butiken drygt 3000kr och ett blockerat kreditkort fattigare – klart att det inte fungerade när jag glömt låsa upp det för köp utomlands.

Åter på Freja med varorna stuvade kl 21, Lisa ville sova men jag var hungrig. Vi beställde färsk fisk på närmaste ställe och den tog en evighet att bli klar och kostade skjortan. I säng till slut i en varm förpik med kluckande vågor mot skrovet och en öppen lucka som förstärkte den grekiska musiken från nattklubben. Vi sov inte mycket. Kl 05 blev det tyst och 3 timmar senare stod Olle på landgången och utbildningen fortsatte.

Vår besättning, gamla vännerna Thomas och Monica och något nyare vännerna Jan och Monika kom med morgonflyget och efter lunch kastad vi loss och gick mot KORISSIA på KEA i efterhand ökande bidevind och sjögång. Sjösjukan kom som ett brev på posten (förr i tiden) till Kapten och den mycket kunnigare besättningen (klok rekrytering!) fick rycka in och ta befälet över tilläggningen.  Efter att ha pressat ned 2 tuggor vid middagen gav Kapten upp och gick på puten. Kommer ihåg att jag mådde urdåligt och var beredd att sälja Freja och ge upp alla seglingsplaner i det läget.

Nästa dygn låg vi på svaj i ORGIAS viken på norra KEA och hade det gott och återhämtade krafterna. Sköööönt. Bra ankarplats vid sydlig vind.

På tisdagen seglade vi till LOUTRA på KYTHNOS och Kapten fick göra sin första skarpa tilläggning längs med en kaj. Godkänd. Efter sedvanlig ankarsup ”GT” utforskades den lilla trevliga hamnen och grabbarna simmade bort till utflödet för den varma källan för badkarsbad i havet. Gossigt.. LOUTRA är en plats att återvända till.

Nästa dag seglade vi bl. a med järngenuan till FINIKAS på SIROS. Där fick vi endast en plats på utsidan av kajen där den efterhand allt starkare sydvinden och sjögången hotade att trycka oss in i betongen. Det gungade kraftigt och vi fick ha ankarvakt fram tills det lugnat ned sig kl 02 och alla till slut fick sova. Fint vatten vid hamnen men vi blev inte särskilt imponerande för övrigt av det lilla vi såg.

På torsdagen puttrade vi i ånyo strålande väder till LIVADI på SERIFOS som är ett annat trevligt ställe. Torsdag morgon tog vi lokalbussen upp till den gamla staden på kullen med en helt fantastisk utsikt över SV Kykladerna. Härlig frukost intogs på det lilla kaffet som drevs av en ung kvinna som återvänt från livet i Aten, hon lär följas av många fler nu i krisens Grekland. Promenad ned till Freja och vidare till fina SANDY BAY (DUBBELVIKEN) på KYTHNOS för bad och trevlig middag i sittbrunnen.

Sista dagen fick vi lite regn på förmiddagen men också bra vind och loggade stundtals +7knop. Sista doppet tog vi i en badvik 2-3 distansminuter S LAVRION och kvällen avslutades på en fin restaurang på gågatan som sedan dess blivit lite av vårt stamställe.

På söndagen lämnade vår trevliga besättning oss för att mycket nöjda återvända till Sverige.

Länkar
Övrigt Kea
Övrigt Kythnos
Övrigt Siros
Övrigt Serifos
Marina/hamn Lavrion
Kommentera inlägget