Grekland 2015 juni
torsdag 11 juni 2015 - Skrivet av Christian
En lugnt start
Trånga gator i Chora, Kythnos. Vi vände för säkerhets skull och är nu på väg ut ur staden

Vi anlände till Lavrion vid 16:30-tiden på vår Nationaldag efter att vi bokats om till ett Aeganplan då SASplanet på morgon blev inställt. Vänligt mottagande med bl.a. bäddad koj i förpiken med "påslakan"! Handlade och hämta grejorna i förrådet samt gjorde inventariekontroll men beslöt ta teknisk check-in nästa dag. God middag nära fiskmarknaden. De flesta båtarna låg kvar eftersom det blåste kuling i byarna. Ingen störd nattsömn från nattklubben, den skall enligt Eleni varit tvungen att sätta in fönster som ljudskydd.
Söndag låg vi och MyElfri kvar pga av hårt vind. Våra erfarenheter från höstavslutningen 2014 gjorde att vi ville ta det lite försiktigt. Men vi hade en skön dag med promenader, solning i sittbrunnen och läsning. Tempot hemma har varit högt på sistone så det var skönt att ta det lugnt.
Måndag avseglade vi i god vind mot dubbelviken på Kythnos. På vägen blev vi först lite skrämda av ett stort kryssningsfartyg som länge hade kurs rakt på oss snett bakifrån men som till slut vejde. Strax därefter blev vi omkörda av ett marint depåfartyg(?) och strax därefter passerade en ubåt på ganska nära håll i ytläge. Helt i klass med att möta ett stim delfiner!
Väl framme gjorde vi 6 försök att få fast ankaret men gav till slut upp när vi gång på gång började dragga trots att vi varje gång trott oss om att ha fått fäste. Chris var vid detta laget rätt kall efter flera kontrollsimningar till ankaret och ischiasnerven kändes av. Det fick bli besök i hamnen i Merichas istället och där fick vi en fin kväll efter en god fisk ombord som måste ätas upp.
Vi förundrades över den amerikanska besättningen på grannbåten, ett antal ungdomar i collageålder och en man och en kvinna som idkade högläsning i sittbrunnen av någon ombestämbar text. Det lät mer som en pjäs än bibeln men nästa dag hade de något som lätt som en gemensam bönestund innan de åkte iväg. Mycket annorlunda men bättre än fulla ryssar.

Nästa dag (tisdag) beslöt vi oss för att titta närmare på Kythnos och hyrde därför en liten Fiat.
Besökte flera byar längs ostkusten och badade längst i söder innan vi körde upp till Louthra och kollade läget samt åt hemmagjord glass till nästan svenska priser. På återvägen skulle vi åka igenom Chora men fick vända när det blev i trängsta laget. Chris rekade men mycket lackavskrap på vissa hushörn i tvära svängar avskräckte. Det hade nog gått men kunde blivit dyrt.
Matjesillsmiddag med snaps avslutade dagen. Nu hade vi inte mindre än 4 båtar med franska besättningar - utan samordning - som närmaste grannar. När Chris började spela lite 70 och 80- tals musik kontrade grannen med klassisk pianomusik och då fick Chris erkänna sig besegrad och stängde av. Lisa mycket nöjd!
Onsdag gick vi först söder ut för motor i svag vind och rundade sedan Kyhnos sydspets och fortsatte norr ut längs öns östra kust som vi besökt på flera ställen med bilen dagen innan. Kul att veta hur det såg ut på platserna vi seglade förbi. Vi måste göra fler bilturer på öarna vi besöker, det är lika trevligt varje gång.
Lunchstopp i en av Göran Schildts favoritvikar där vi legat en gång tidigare i september 2013.
Vi beslöt efter några timmar att ligga kvar för natten eftersom det var så skönt och vi låg med bra ankarfäste. Då vänder vinden och plötsligt har vi bara 0,1m vatten under kölen. I vanliga fall brukar djupmätaren vara inställd med en viss säkerhetsmarginal men inte så denna gång. Lugnt och fint lade vi om ankaret och drog fast. 2 timmar senare vänder vinden igen och tar i. Ankaret släpper men vi får fast det igen och lägger ut mer kätting men med viss försiktighet eftersom vi nu fått sällskap av 6 båtar till i den halvstora viken. Plottern har fått rita vår kurs under dagen och den visar sig nu vara ett bra hjälpmedel för att kontrollera om vi draggar eller inte. Natten blir mycket lugn och vi vaknar till en härlig morgon med frukost i sittbrunnen. Idag börjar tyvärr återfärden via ett besök på Korissa på NV Kea. 

Kommentera inlägget