Grekland 2013
Skrivet av Lisa
1okt en dag på Sifnos med ankarstrul
Castro

I går kväll började ankarvinschen krångla men efter hjälp från Navigares Emergency Service trodde vi oss ha hittat och fixat problem och vi somnade in för natten utan att drabbas av den befarade vindökningen. Nästa morgon fick vi upp ankaret efter att än en gång ha tryckt på automatsäkringen. Gick tvärs över viken för att om möjligt fylla på vatten vid kajen men vinden som nu börjat blåsa ordentligt samt vågorna låg på så hårt så vi avstod. Gick istället ut genom sundet och mötte vågor i 2,5 m klassen samt 8-10m/s vind rakt i nosen. Freja stampade på och vi åkte berg och dalbana i sittbrunnen förstärkt av lite regn. Inte helt bekvämt och njuttningsgraden varierade kraftigt i besättningen.
Fortsatte ut till havs för att få en säkerhetsmarginal till den tvärbranta klippkusten och gick sedan snett mot och sedan snett med vågorna in i Kamares, huvudhamnen på Sifnos. Vi tilläggningen vägrade ankarvinschen att fungera men som tur var kunde vi då lägga till långsides på insidan av färjekajen. Felsökning av vinschen visade på ett elektriskt kabelbrott som behövde lödas. Ringde Navigare som påstod att ingen elektriker fanns på ön utan skulle möta på nästa ö dvs. I Livadhi på Serifos. Vi beslöt oss för att stanna för dagen, hyrde 2 bilar och körde till huvudorten Appolonia och den urmysiga och vackert belägna Castro dvs gamla försvarsanläggningen på öns östra sida. Verkligen värt ett besök.
Vid återkomsten fick vi låna lödningsutrustning av biluthyraren men fick aldrig lödningen att hålla när kontakten skulle skruvas tillbaka. Att ha en kontakt på en oceanklassad båt där den elektriska kabeln endast är fäst vid kontakten med 3 fastlödda kablar är otroligt!
Efter lite testning kom vi fram till att det borde vara möjligt för en person att hålla kabeln på plats under tiden som någon annan kör vinschen, vi får se om det fungerar vid tilläggningen i morgon. Ut får vi alltid ankaret men att spänna upp det eller dra upp det för handen är ingen lämplig övning för oss 60plusare med dåliga ryggar och knän mm.
I natt kommer vi att vaggas till sömns. Vi ligger på insidan av färjekajen och det är fullt blås rätt i sidan från andra sidan kajen men Freja ligger och gungar mjukt och fint i förtöjningarna så det blir säkert ganska skönt.

Länk till fotoalbum: Kykladerna 2013
Kommentera inlägget