Grekland 2014 oktober
torsdag 23 oktober 2014 - Skrivet av Christian
Explosion ombord
Seglad sträcka 22 oktober

Efter en lugn natt vaknade vi till en strålande dag i Galaxidhi. Sedvanlig morgonpromenad denna gång i "parken" på andra sidan hamnen och därefter shoping i en liten handelsbod nära båten som kunde ha stått på Skansen. Jättefin!
Ingen vind när vi kastade loss men ganska snart blåste det upp till 12-13 m/s slör med efterhand ganska stora vågor att surfa på. Ungefär halvägs till Kiato på Peleponnesos var det dags för lunch och vi beslöt att dreja bi för att förenkla i köket och även testa hur det fungerade.
Det blev klart svår att få till ett bra läge på båten. Ett rev i det planskotade storseglet och efter hand knappt något kvar på förseglet skapade ingen bra dreja bi situation. Vi låg tvärs med vågorna och rullad ordentligt samtidgt som vi gjorde ca 2 knop. Hade förväntat oss ett läge närmare vinden och med viss pendling i båten. Vid ett tillfälle gick hon själv över stag och på det hela taget upplevde jag inte att detta var något som skulle kunna användas vid behov i mycket stark vind. Synd, god råd mottages tacksamt!
Efter manöverövningen fick vi en fin resa till Kiato som dock blev en besvikelse. Tråkigare närstadsdel och hamn får man leta efter. Vi lades oss längssides på stora hamnpiren liksom övriga båtar (4). Hamnen är helt öppen mot SO och på småtimmarna när vinden vridit till sydlig fick vi in en hel del skvalp i hamnen. Som försiktighetsåtgärd hade vi satt plankan som extra skydd mellan fendrarna och kajen. Vi tror att det blev bra.
Klockan 3 väcktes vi av glas som krossades och kom efter en stund upp för att kolla läget.
Såg inget men Chris kände en ny doft. På morgonen upptäckte frukostgänget att en flaska med
ett glöggdoftande ( och smakande) innehåll som inköptes på Zakynthos ovanför Wrek bay hade sprängts. Trolig orsak gäsning i förening med mycket rörelse. Klibbigt i barskåpet blev det då det mesta fortfarande fanns kvar i flaskan. Nattens sömn blev inte bra.

Länkar
Marina/hamn Galaxidi
Länk till fotoalbum: Joniska öarna 2014
Kommentera inlägget