Grekland 2014 oktober
lördag 25 oktober 2014 - Skrivet av Christian
Till Lavrion i hårt väder
Seglad sträcka 24 oktober

Lämnade Methana i lugnt väder men med mörka moln 08:30. Inom 30 min kunde vi börja segla med full genua och ett rev i storen i lä av ön Poros. Lugn och fin segling men det skulle bli ändring på det. Utanför Poros ökade vinden ordentligt och vi tog snabbt in ytterligare 2 rev i storen. Kursen mot Sounionudden var 82grader men vi gick bidevind i 110grader för väderapporten förebådade att vinden skulle vrida mot SO och i så fall ville vi ha marginal för att klara Sounionudden. God fart 6,5 -- 7,5 knop.Fortfarande ganska måttlig vind och sjö
De mörka molnen med regn, vind och åska verkade passera bakom oss mot Aten men till slut hann vind och regn ifatt oss. Kuling och hårt regn och sjö som byggdes upp till imponerande höjd och träffade oss snett framifrån gjorde seglingen jobbig. Vi tog in storen helt eftersom den inte verkade bidraga till farten framåt. Vid ett antal tillfällen "broachade" vi ordentligt och vattnet forsade på lädäck och vid något tillfälle även in i sittbrunnen samtidigt som Freja gjorde en ordentlig "sladd" upp mot vinden. Nu är vädret lite tuffareMen det gick bra, vi hade kontroll och ingen var rädd.
Seglingen ackompanjerades av Mozarts pianokonserter, Leonard Cohen och Simon & Garfunkel med Bridge over troubled water mm på hög volym men till slut var det omöjligt att höra musiken.
Sista timmen fick vi en snabb slör in mot Lavrion med nytt hastighetsrekord på 11,1 knop när vi surfade på en stor våg.

Kommentera inlägget