Grekland 2014 oktober
fredag 24 oktober 2014 - Skrivet av Christian
Genom Korintkanalen till Methana
Seglad sträcka 23 oktober

Efter den gumpiga natten kastade vi loss redan kl 08 utan morgonpromenad eftersom vi räknade med en lång dag och vädret dessutom såg hotande ut bakom oss men verkade ljusna över Saroniska havet, vårt mål. Snart kom regnet och vind i kulingstyrka och vi forsade fram mot kanalen med ständiga "klunk" från hjärtstocken.
Eftersom möjligheterna att ligga skyddat i väntan på att få gå genom kanalen var mycket begränsade ringde jag Isthmia Pilot dvs kanalens trafikkontroll och begärde tillstånd att få passera om en timme när vi skulle komma fram. Det hade jag inte mycket för (tror jag) utan vi fick gå igenom de vanliga procedurerna med att anropa på VHFen på 1M resp 3 kabellängders avstånd. Eftersom det inte var någon annan trafik på gång skulle vi få gå igenom direkt, bara först vara standby i 5 minuter. Tiden gick och första bron sänktes och gröna ljuset tändes. Skepparn trodde i sin enfald att det även skulle komma ett besked på radion men det var bara tyst. Anropade då igen och informerade om det gröna ljuset. Svar: oh is it green light(!) - please proceed.
Genomfarten gick bra och kul att se sänkbroarna sänkas ned (6m) och sedan komma upp bakom oss igen. Intressant och annorlunda lösning, måste vara fransk.
Efter att vi betalat 149€ för genomfarten och tagit en ordentlig fika fortsatte vi i det nu betydligt bättre vädret. Vi fick en härlig omväxlande segling med allt från plattläns i 8m/s till kryss och läns i upp till 18m/s vilket är lite för mycket av det goda. Nytt hastighetsrekord 9,4 knop uppnåddes.Kappsegling
Klunket från hjärtstocken ökade dock i frekvens under dagen och på kvällen lånade vi verktyg och drog åt bultarna så gott vi kunde.
Natten tillbringades i den lugna marinan i Methana i det grumliga svavelhaltiga vattnet och den inte alltid behagliga doften av svavel= ruttna ägg, typ. Inget knäppande eller knastrande från skrovet under natten, djuren som skapar det kan väl inte överleva i hamnbassängens vatten.
Besättningen provade på varma svavelbad i den naturlig bassängen i havet strax utanför hamnen och överlevde. Inte ens nagellacket åkte av. Natten blev sedan lugn. I morgon väntar hårt väder med kuling och mycket regn under överfarten till Lavrion.

Länkar
Marina/hamn Methana
Länk till fotoalbum: Joniska öarna 2014
Kommentera inlägget