Grekland 2014 oktober
fredag 24 oktober 2014 - Skrivet av Christian
Problem med rodret
Ända sedan andra säsongen har vi på kraftiga undanvindar i grov sjö ibland hört ett hårt metalliskt "klonk" från bakre delen av sittbrunnen på vår Bavaria40.
Eftersom ljudet verkat komma från styrinrättningen så har en viss oro uppstått.
Navigares personal har sagt att det måste komma från babordsstuven där vi förvarar reservstyrkulten, ett ankar med kätting m fl saker av metall. Igår beslöt jag mig för att göra lite felsökning. Kröp in i en akterkoj och öppnade luckan till styranordningen och stack in huvudet allt med vi seglade en guppig och stark slör. Efter ett tag hörs det kraftiga klonket men jag ser inget som händer. Lägger handen på hjärtstocken och när nästa klonk kommer känns det tydligt i handen. Inser nu att alla klonk uppstår när vi gör en kraftig gir t ex när Freja träffas av en kraftig våg och rorsman sedan jobbar hårt på att komma på rätt kurs igen.
Går upp i sittbrunnen och skruvar av locket till reservstyrningen och när nästa klonk kommer ser jag tydligt att hjärtstocken flyttar sig i den övre infästningen. Det syns också tydliga märken efter de 2 lägen hjärtstocken kan inta när den flyttar sig. Infästning hålls på plats av 4 bultar och 2 klena skruvar varav den ena har gått av.
Inför vår sista seglingsdag med förväntad hård undanvind i 30M dvs ca 6-7 timmar segling, och mycket regn, har vi kunnat dra åt 3 av 4 bultar. Nu får vi snart se hur det går.
Tack till alla som kommenterat problemet på Facebook!