2016 Sverige
fredag 30 september 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Matthew och Karl på samma dag
Skrattar Matthew åt oss?

Vi har haft några nagelbitardagar då en djupt lågtryck bildat i Afrika rört sig över Atlanten mot Karibien. Ofta viker lågtrycken av mot nordväst och utgör inget hot. Detta skedde inte med ”Invest 97L”. Det fortsatte envist på en sydlig bana rakt mot Karibien.

För varje dag som gick bara växte det i styrka. Vi kunde ju inte göra mycket annat än att sitta i Revesjö och kolla på framfarten via datorn flera gånger/dag. Det finns otaliga sidor där man kan följa vad som händer. Allt från satellitbilder, dataanimationer till experter som uttalar sig. Det blir ibland nästan för mycket och jag har suttit åtskilliga timmar vid datorn och försökt ta in all information.

Strax före lågtrycket kom in över Karibien fick det ett stormnamn, Matthew. Ett namn kan bara ges om lågtrycket har en väldefinerad rotation. Det innebar också att intensiteten ökade. Centrum på Matthew passerade strax söder om St. Lucia. Unicorn ligger ju på land i Antigua 200 sjömil norr om denna punkt. Men på norra halvklotet är norra sidan av en roterande storm den farliga. Jag går inte in på orsakerna till detta, då kan jag hålla på länge.

Strax efter Matthew passerad in över ökedjan blev stormen uppgraderad till orkan och ökade ytterligare i styrka. Jag kan med glädje meddela att Unicorn klarat sig bra, liksom alla andra båtar i Antigua.

För att kunna se exakt vad som hände kring Antigua använde jag mig av en kanske inte så vanlig informationskälla för seglare. Som gammal pilot tittade jag på TAF/METAR för flygplatsen. Denna information går också att hitta på nätet.

Så här såg det ut när det var som värst:

METAR TAPA 281744Z 10020G43KT 1000 SHRA SCT012TCU BKN035 27/23 Q1014
(Det blåser 43 kt)

Det lustiga i sammanhanget är att vi varit utsatta för två namngivna stormar på en och samma dag. Matthew har jag beskrivit ovan. Men samma dag drog tropiska stormen Karl in över svenska Västkusten. Ute i Revesjö susar det i granarna och de vajar fram och tillbaka. Det har också regnat kraftigt, men det är välbehövligt.