2016 Sverige
söndag 13 november 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Watermakertrubbel
Nr 32 är locket. Nr 27-30 är ventilen.

Strax innan vi lyfte upp båten i Antigua för orkansäsongen la den ena generatorn av. Det gjorde att vi inte längre kunde köra watermakern. Men det behövdes inte eftersom vi ändå skulle lyfta. Den trasiga generatorn reparerade vi för två år sedan och bytte diodbrygga. Det var ganska dyrt och kostade nästan hälften av en helt ny generator. Jag var ganska säker på att vi nu hade samma problem igen. Därför hade vi ingen lust att återigen reparera den utan bestämde oss för att byta ut den mot en ny.

Bästa stället att få tag i en ny till bra pris var St Martin. Därför fick Bengt och jag vara utan watermaker. I stället fyllde vi alla tankar i Jolly Harbour och fick klara oss på det. I St Martin var det inte svårt att hitta en ny passande generator. Den monterades in dagen före Anna-Karins och Morris ankomst.

I förrgår var det så dags att dra igång watermakern. Det gick inte alls. Inte en droppe vatten kom ur den. Jag började felsöka och kopplade loss slang efter slang. Efter ett tag hade jag ringat in var problemet satt. Det var högtryckspumpen som inte pumpade något vatten, inte minsta lilla droppe.

Det såg mörkt ut och jag såg framför mig att behöva skicka den till Trinidad för renovering. Jag mailade till Echotec där nere för att fråga om råd. Omgående fick jag ett svar tillbaka från dem. Där stod det att jag skulle kolla ventilerna. Eftersom det är en tre-kolvspump finns tre inlopps- och tre utloppsventiler. Nu var det inte alldeles enkelt att göra detta. Locken till utloppsventilerna kunde jag komma åt, men jag fick inte loss dem. Locken till inloppsventilerna kunde jag inte komma åt med mindre än att demontera hela pumpen. När detta var gjort fanns det inte minsta möjlighet att lossa några lock. Det gick inte att hålla fast pumpen när man med hylsnyckel försökte få upp dem.

Jag fick ta hela pumpen med mig i jollen och köra till en verkstad som hade ett stort skruvstycke. Där kunde jag med halvmeters förlängning på nyckeln äntligen få loss locken. Sedan körde jag tillbaka hem igen. Efter lite trixande fick jag ut ventilerna. Det visade sig att all tre på inloppssidan hade fastnat. Anledningen var helt enkelt att pumpen stått still ganska länge. Jag tog isär ventilerna för rengöring och putsning och sedan var de som nya.

Efter återmontering av allt, som tog sin lilla tid, var det dags för provkörning. Glädjen ombord var stor när det började komma sötvatten från vår kära vattenmakare. Nu är vi åter självförsörjande på vatten. Idag står uppstädning på schemat det blir ganska kaotiskt ombord vi sådana här större reparationer.

Kommentera inlägget