2016 Sverige - oktober 2016
onsdag 26 oktober 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Inga inlägg på länge
Unicorn nymålad och polerad i Antigua.

Nu har det varit sparsamt med inlägg på sistone. Det var mycket att fixa i Sverige före avresa och sedan jag anlänt till Antigua har det varit arbetsfyllda dagar. Jag saknar verkligen Trinidad där vi alltid kunnat hyra luftkonditionering och dra oss tillbaka inne i båten under den varmaste delen av dagen. Här är hettan svår att leva med mitt på dagen och svetten flödar. I Trinidad hade vi också alltid en sval och skön båt under nattetid. Så är det inte här,

Jag har ändå hunnit med att få botten färdig och dessutom polerat och vaxat skrovet. Det har tagit mig en vecka. Sedan en dag tillbaka har jag fått hjälp av Bengt som kommit flygandes från Sverige för att hjälpa till. Vi startade i morse vid 06.00 och polerade överbyggnaden. Vi var klara lagom till lunch då blev en kyckling-roti på det lokala lilla stället i marinan. Jag hade extra frågat efter detta och Linda, som äger stället, ställde upp och fixade roti till Bengt och mig.

Bengt har i eftermiddag vandrat till stranden för ett dopp. Jag stannade kvar ombord och plockade med all utrustning.

Jag hoppas nu att vi kan sjösätta på fredag förmiddag och lämna det bakugnsheta varvet. Som vanligt har det varit fullt med saker som inte fungerar när båten stått still ett tag. Jag skulle säga mer än vanligt eftersom Unicorn nu stått på land i snart ett halvår.

Hoppas verkligen att motorn staratar efter sjösättning.

lördag 1 oktober 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Matthew nu en femma

Ja det var nära ögat i dubbel bemärkelse. Orkanen Matthews öga passerade bara 200 sjömil söder om Antigua där Unicorn står på land. Just vid passagen var Matthew ”bara” en tropisk storm. Kort därefter blev Matthew uppgraderad till en kategori 1 orkan. Igår kom uppgradering till kategori 3. På morgonen idag läser jag att Matthew blivit en femma enligt Saffir-Simpsons orkanskala (se länk nedan). Den högsta klass som en orkan kan få. Det betyder medelvindar på över 70 m/s. Byarna går ända upp till 90 m/s. Enligt den svenska graderingen blåser det storm vid 24 m/s.

Det är svårt att föreställa sig vad som skulle kunna ha hänt om styrkan ökat till kategori 5 när Matthew passerade ökedjan i östra Karibien. Det är bara 2,5 dygn sedan så skedde. Det finns i princip inget som kan stå emot en femma. Krafterna är ofattbart stora. Allt i orkanens väg förstörs. Just nu befinner sig Matthew ute över öppet hav och förhoppningsvis är inga båtar ute.

Nu hotas i första hand Jamaica och efter det Kuba. Möjligen kan orkanen också hota Florida och USA. Men det är för tidigt för att veta säkert.

Matthew har till och med hamnat som första nyhet på bland annat Göteborgs-Posten nu på morgonen.

Länkar
Övrigt Saffir-Simpson
Övrigt Matthew i GP
Kommentera inlägget