Västindien 2007, 2008 - januari 2007
onsdag 31 januari 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Mellan Dominica och Guadeloupe

... finns några fantastiska öar som heter Les Saintes. En perfekt liten ögrupp. Vacker, lagom stor, inga marinor, inga moringar, ingen brottslighet (säger de själva i alla fall)

Detta betyder att öarna fortfarande känns väldigt genuina.

Där bor Philippe & Gunilla. Gunilla är gift med Philippe, uppvuxen på ön, snickare och fiskarson. Hela hans släkt bor utefter stranden på bilden ovan. Huset med de tre blå dörrarna (till höger bakom träden) ligger helt perfekt och är till salu. Klart intressant

A&C

onsdag 24 januari 2007 - Skrivet av SSB från Ellinor
Skilda värdar
Från lyxen i Martinique med lyxbåtar och (i ett fall) öststatstalande båtägare från fulaste och största motorbåten.

Dessa öststatare träffar vi sedan på en perfekt liten mysig fräsch lokal restaurang. Där de kommer instövlande, röjer undan bland borden och dukar upp med egna dukar och egen betjäning. Eget vin förståss (Gaya och Sassicaia)

Nu, Dominica med fattigdom, brokiga skjul och boatboys (vi har redan blivit lurade) och tull som gör allt för att visa sin makt (även här gjorde vi något formellt fel).

Men nu färdas vi igen och det känns bra. Atlantöverfarten kändes konstigt nog inte på samma sätt. Förmodligen för stort och annorlunda och under så lång tid. Men nu lunkar vi på i sakta mak och upplever de mycket olika miljöerna

A
tisdag 23 januari 2007 - Skrivet av SSB från Ellinor
Döda eller dödas
Vi vann
I går fick vi vår första Barracuda. Då uppstår frågan: Är den giftig eller ej? Enligt Annika perfekt, men för ett antal år sedan! Enligt piloten äter inga Barracuda mellan Martinique och Virgin Islands.

Vad gäller?
Vi får se om det blir några mer inlägg från oss
A
torsdag 18 januari 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
2.890 mil av hand och fotstyrning
Skymning på Atlanten

Vilken känsla att landa!

Från havet med sin enorma flermeters dyning, runda södra Martinique och, nu i nattmörker, lokalisera inseglingsbojar för att hitta vägen in i en vik bestående av mangroveträd och korallrev.

Bojar och fyrar låg ungefär där de skulle, i alla fall flera stycken. Vissa lyste av varierande kvalitet och riktning och andra lös inte alls utan dök upp som stålskelett i mörkret.

När vi närmar oss målet är nästa hinder båtar som ligger förankrade i nattmörkret. Överallt, helt utan belysning, plötsligt uppdykande hinder

Spänning in i det sista alltså.

Vi lägger oss vid en bensinbrygga (vi ville absolut gå iland) och klättrade iland på ett underlag som inte rörde sig ett dugg. Konstigt!

Efter ett tag slutade vi hålla i oss (på bryggan) och våga gå några steg på ett underlag som inte rörde sig (det gick efter ett tag) och tog oss upp i byn. Mörkt och öde utom på några barer där vi slank in, tog en öl och lät det snurra runt i huvudet på oss. Obeskrivligt. Och där satt folk runt omkring som om allt var som vanligt?

Men vi vänjer väl oss också snart vid att inte behöva gå upp i natten och styra, äta vid ett matbord, eller att inte alltid ha ett öga i nacken för att bevaka vågor, åska, vindbyar och vädersystem.

Hemsidan och positionsbeskrivningar. Kul med responsen på hemsidan och via mail. Vi har dock inte kunnat läsa era kommentarer eller frågor på hemsidan utan bara kunnat skicka inlägg. Därför har vi inte svarat på era frågor där

Slutsats. I slutändan kan man summera att det hela har varit jobbigt men också en otrolig upplevelse. Det är en alldeles speciell känsla att två veckor från närmaste land råka ut för och hantera den situation vi råkade in i. Segel, rigg, skrov och styrning är det man minst av allt vill ha problem med.

Det är också en speciell känsla och stor tillfredsställelse att reda ut problemen, se att det fungerar och ta sig i mål. Jordnära problem som kräver sina lösningar. Och hur väl det går att anpassa sig. Bara man tänker efter lite.

Nästa större överfart känns lika angelägen som tidigare men tills vidare skall vi hålla oss i Västindien och norra Sydamerika ett tag.

Vi har också gjort en mer detaljerad sammanställning av erfarenheter för er som är speciellt intresserade. Och den hittar du under dokumentlänken nedan.

Anders & Cathrine

måndag 15 januari 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Debriefing vadå?
Välkomna mina barn (två av tre i alla fall)

Så, efter att ha fixat det nödvändigaste på båten fick vi, med Stefan och Martin, sex fantastiska dagar då vi:

  • Seglade 250NM (Som ett kryssningsfartyg: Vi förflyttar oss på nätterna)
  • Dök två dagar i Bequia (Fantastisk ö, vacker, liten, trevlig och stålband på kvällarna)
  • Snorklade två dagar i Tobago Cays (Ett korallrev)
  • Låg en dag mellan Pitongerna på St Lucia (Eftersom vi låg stilla en natt passade Stefan och Martin på att göra nattdyk)

I går (lördag 13:e) åkte Stefan & Martin till Sverige. Dags för debriefing allltså. Men vadå? Det var ju hur länge som helst sedan vi kom hit. Överspelat med råge.

Nu väntar vi i Martinique till måndagen då vi skall kolla oljetrycket på motorn sedan fortsätter vi norrut mot Dominica, Iles Des Saints, Guadeloupe, Antigua osv. Vi får se vad det blir.

A&C

PS Vi kommer nu successivt att lägga in lite bilder beroende på tillgången till web

PS, igen! På begäran kommer vi inom kort med en sammanfattning av Atlantresan

måndag 8 januari 2007 - Skrivet av SSB från Ellinor
Ingen rast, ingen ro
Mottagningskommitén
Och, vilka möter oss inte i Martinique? Om inte Stefan & Martin.
Kul!
Men!
Efter en snabb genomgång av båten och inledande diskusioner om garantiåtaganden mm bär det iväg på nattsegling igen, eftersom vissa av oss är väldigt segelsugna och vill se så mycket som möjligt under några få dagar.

Återhämntningen byts alltså i stället ut mot full aktivitet. Ut och segla igen, alla grejor fram, jolle, dykning mm mm. Debriefingen efter Atlanseglingen får vänta någon vecka eller två.

Men, solen skiner och bensinfaten klingar på stränderna. Och vattnet är kristallklart.
Vi får härda ut
Hälsn
A