Västindien 2007, 2008 - juli 2007
tisdag 31 juli 2007 - Skrivet av SSB från Ellinor
Ny repa till Grenada
Så äntligen är allt klart. Och vi kan börja segla på allvar igen. I princip har vi haft tider inbokade med mekaniker sedan vi kom hit i januari. Vindinstrument, autopilot, hydraulik, motor plus lite annat smått och gott. Mer än en gång har man funderat på den trade off man gör: Mer automatik = mer reparationer och större kostnader. Men ack så bekvämt när allt fungerar. I och för sig har vi gjort mycket i preventivt syfte. Det enda som egentligen gått sönder är autopilot och vindisntrument på atlantseglingen.
Men det gick ju bra ändå.

Nu skall vi alltså segla på riktigt. Bara det att den härliga vinden vi hade när vi körde in mororn har nu försvunnit. I stället för att gå direkt, som planerat, till Grenada så gick vi in till St Lucia och lade oss nedanför "Pitongerna " igen. Vidunderligt backert. Och nu på dag två så går vi in till Bequia i natt mörkret eftersom vinde dog ut även i natt.

Efter Grenada är tanken att vi fortsätter söderut till Venezuela och räknar med att lägga oss i Bonair när vi skall hem nästa gång i oktober. Men fram till dess har vi en hel del korallöar att besöka.

Som vi kommer att berätta närmare om när vi kommer dit.

A&C
måndag 23 juli 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
En repa till Grenada
Yanmar 100 HK!

Så har vi då dragit en repa till Grenada. Med motor! Vi började med Grenada nonstop och drog oss sedan bit för bit norrut. Vi har nu själva seglat till alla ställen vi flugit till förut. Men då var det för att se på båtar och seglandet var fortfarande på drömstadiet. Denna gång var det verkligt. Fast det kändes som en dröm. Men cirkeln slöts på något sätt.

Vi har varit på karneval på Bequia (fast vi hittade aldrig karnevalen) Union Island och Mystique bl a. Återigen stora kontraster. Mystique utan Mick (Jagger) och Raquel (Welsh) och gänget men vi hade trevligt ändå. Härligt med Mystique, inget turist-krims-krams och fantastiska promenader på en fantastisk ö. Välmående pga alla pengar och arbetstillfällen från jet-set människorna. Kanske inte så representativt men vi njöt i fulla drag.

Något annat som vi uppskattar så här en bra bit in i orkansäsongen att det är en helt annan typ av seglare här nu. Megayachterna är borta, gott om plats i hamnar och vikar och charterfolket har i mycket ersatts av seglare i egna båtar. Blir bättre stämning på något sätt.

Nu ligger vi i Martinique och servar den numera inkörda motorn.

Hälsn A&C

Kommentera inlägget
måndag 23 juli 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Båten läcker
Ellinor i bakgrunden och daiquirin i förgrunden. Egentligen går det ingen nöd på oss

Men hård motorgång ställer båten inför nya krav. En läcka upptäcktes under ankarspelet. Och ni som seglar och vet vad saltvatten kan göra förstår att nu är ankarspelet nermonterat och under renovering.

Men det gör inget för vi väntar ändå på en ny varmvattenberedare. Vadå varmvattenberedare kan man undra? Jo garantin på motorn gäller inte med den gamla. Beredarens uppvärmning och motorns kylning är samma system och beredaren har börjat rosta och läcka något. Så det är bara att gräva lite till i plånboken!

Under tiden försöker vi få kvällarna att gå, företrädesvis med en frozen daiquiri.

måndag 2 juli 2007 - Skrivet av SSB från Ellinor
För motor i perfekt vind
Klockan är 05:00 och vi går för motor i perfekt sidvind på 20 knop! Och kan inte mycket annat. Vi håller nämligen på att köra in vår nya motor. 100 HK Yanmar och 7,5 knop på 2000 varv. Det ni, ni som vet vad det innebär. Vi går direkt från Martinique till Grenada då får vi ihop 22 av 50 timmar innan service. Från Granada ö-hoppar vi norrut igen för slutlig finjustering av motorn. Därefter Venezuela och Colombia.

Jag kan lova att det är roligare att segla än att gå för motor. Nu måste jag bryta för att inte bli sjösjuk.

Hälsningar från Anders och förmodligen Cathrine som ligger och sover