Västindien 2007, 2008 - september 2007
tisdag 25 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Hashdags igen
Våra hashkompisar. Det här stupet var så brant att folk stog med grenar och drog upp varandra

Dags för nästa Hash House Harrier run. Alltså klubben för "drinkers" med ett "running problem"

Underbar segling norrut till Carriacou och iväg och springa. Bara det att denna gång gick hashen över Carriacous samtliga berg. Och inte bara en gång utan många gånger under 2 timmar. Puhh. Ibland så brant att man måste få hjälp att ta sig upp, med stenar rullande runt omkting från dem som var ovanför.

Tur att det är en tävling för partyfolk så man kunde se fram mot målgången.

Mycket trevligt efteråt. Vi rekommenderar: Rompunch med nutmeg på Snaggs. "Worth a detour" som de säger i Guide Micheline.

A&C

Kommentera inlägget
tisdag 25 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Vår hashtränare
En annan av våra hashkompisar

Får vi presentera Scottie. Vår personlige tränare. Tillika Brittish combat soldier från "special forces". Har varit med i samtliga "moderna" krig England har fört. En sådan där som man sänder in mitt i natten bakom fiendens linjer på specialuppdrag. Och läser om i spännande romaner. Trodde inte att de fanns i verkligheten, men här ser ni en i alla fall.

Ser man en byggnadsställning med stolpar som sträcker sig skyhögt rakt upp måste man upp. Eller hur?

måndag 24 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Säg den lycka som varar för evigt?
Vi är vid den röda pricken

Lyckan har i stället vänt sig till Åke Svensson som blev vår 3000:e besökare sedan starten för 9 månader sedan, Drygt 10 om dagen. Smickrande.

Det blir mousserande vitt vin till vinnaren som förväntar sig något i gengäld.

Vem blir den 4000:e. Fina priser utlovas

A&C

Kommentera inlägget
tisdag 18 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Vet ni vad lycka är?
Inga varningar vilket betyder lugn i åtminstone 96 timmar

Vi har beslutat att stanna på Grenada, det hurricane säkraste området enligt vår mening i denna del av världen. Bonaire som var vårt mål drabbades av Felix och har innan dess inte råkat ut fär någon riktig hurricane på många år. Och har därmed inga erfarenheter. Dessutom är ABC öarna helt flata och ger inget vindlä som mangroveträden ger. Förmodligen var det tur att vi inte kom dit.

Felix upplevde vi på Grenada och det fanns mycket erfarenhet och kunskap att hämta trots att centrum passerade rakt över oss. Likaså Dean som vi också upplevde på nära håll.

Nu ligger vi i en marina som har erfarenheter från Ivan, en hurricane 5 orkan, något som man innan dess inte upplevt på över 50 år. Frekvensen av hurricanes och andra erfarenheterna som bara är tröttande att ta upp här gör att vi bedömer det säkraste området är det vi valt.

Det skall bi skönt när november kommer och huricanesäsongen lider mot sitt slut. Man kan inte rilktigt koppla av väderläget som det ser ut nu.

Och då kan man fråga sig vad vi gört här och nu? För anledningar hänvisar vi till tidigare inlägg och uppsidan är alla andra som är här nu. Seglare som är kapabla att ta hand om sina båtar och lokalbefolkning som man får härlig kontakt med.

Allt har sina positiva och negativa sidor. Om vi, när vi kommer till november, inte råkat ut för något är detta något vi absolut inte vill avstå från

A&C

Kommentera inlägget
tisdag 11 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Tack alla ni som gratulerat
60 års mörkret

Ursäkta bilden men vi hade ingen blixt i kameran och allt och alla är svarta här.

Födelsedagen tillbringades i stillhet. Cathrine och jag åt en födelsedagsmiddag på lyxkrogen här bredvid. Chicken på en bädd av fettuchini och legymer samt grillad snapper i passionsfruktsås. Bourgogne (ospecificerad) från 2004. Fördrink frosen daiquiri på vit rom och lime (fanns ingen champagne).

A&C

måndag 10 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Drinkers with a running problem
Vi är numera invigda

Eller "Hur Cathrine och jag förlorade vår jungfrudom i lördags".

Vi är numera medlemmar i den exklusiva klubben "Drinkers with a running problem". Klubben för oss med dubbla problem alltså "drinkers" som inte kan låta bli att idrotta.

I klubben ägnar man sig åt att springa ikapp under en dryg timme för att sedan samlas i baren och ägna sig åt sitt andra problem.

"Banan" eller "tracket" som vi springer går genom fantastisk natur på stigar som man knappt kan urskilja. Upp och ner för berg och dalar, stränder, uddar, skog mm mm. Allt utmärkt med små vita "sandrösen". Ibland möter man ett "O" vilket betyder att man kommit till ett vägskäl. En väg är rätt och resten är alltså fel. Vilken som är fel vet man först efter att ha sprungit en stund utan att hitta nya vita "sandrösen". Infernaliskt att välja fel väg på slutet när man är dödstrött.

Men också kul. Vissa hjälps åt och har kodord för rätt och fel vägar, andra tar det på blodigt allvar. Vi som skulle vilja ta det på blodigt allvar, men inte riktigt har förmågan, har faktiskt mycket roligt på vägen när vi tillsammans utforskar vilka vägar som är rätt.

Fantastisk kul form av motion som klubben ägnar sig åt var 14:e dag på olika ställen på Grenada och öarna runt omkring.

Första gången man deltar är man alltså jungfru. Och efter sedvanlig "nollning" vår man ett certifikat som visar att vi nu är medlemmar i denna sekt.

A&C

onsdag 5 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Redan ute
Vår andra typ av verksamhet (en skipjack tuna)

Boken skall redan finnas ute i handeln men kan beställas på Adlibris http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9789147087976 eller Bokus http://www.bokus.com/b/9789147087976.html

Nästa vecka beräknar Liber gå ut med pressmeddelanden till tidningar och media

Bokens ISBN är 9789147087976 och Rydin&Partners hemsida är www.ry-pa.se

A&C

tisdag 4 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Fotoalbumet uppdaterat

Fotoalbumet är nu uppdaterat med "Västindienbilder", Karneval i Grenada" och "Valbåtsregatta i Carriacou"

A&C

Kommentera inlägget
måndag 3 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
För väderfreaks
Nästa potentiella oväder

Som ni förstår har vi blivit extremt intresserade av väderanalyser och rapporter.

Eftersom vi väntar på en väderlucka för att segla till Bonaire som är vårt nästa mål (alltså när reparationerna är klara) söker vi vidare efter bra vädersajter för att kunna göra egna analyser. Och en som vi absolut vill rekommendar är http://www.wunderground.com/global/stations/78990.html  och klicka på "Tropical weather". Vi påminner också om "Diskussionerna" på NOAA siten som vi skrivit om tidigare. De ger en bra helhetsbild.

Vidare är Windguru http://www.windguru.com och  Windfinder http://www.windfinder.com  alltid intressanta även för semestermål.

Detta för väderfreaks alltså

måndag 3 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
May we proudly present

Vi ber högtidligen att få presentera utgivningen av boken ”Rätt förändring på rätt sätt”, Liber, Malmö 2007. Författare Anders Rydin.

”Rätt förändring på rätt sätt” är periodens bok i deras bokklubb för ledare och chefer , ”Bättre ledarskap”

Kan inte motstå att bifoga kundtidningen där boken presenteras.

A&C

Dokumentlänk Libers kundtidning
lördag 1 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Usch inte nu igen
Tropical storm

Håller just på att finjustera det sista med reparationerna när nästa "Tropical oväder" är på ingång med kort varsel. Man vet inte om det kommer att utvecklas till en hurricane eller inte men redan i natt kommer skyfall och stormvindar.

Febril aktivitet på varvet. Normalt har man minst tre dagars förvarning men denna gång har vi bara 12 timmar. I morse när vi kollade läget var det lugnt, kl 10 varnade man för storm inom 12 timmar. Fördelen med detta är i alla fall att det tar ett par dagar för en storm att utvecklas till en hurricane så vi tror nog att det inte kommer att bli så farligt.

Så dagen har tillbringats med förberedelser. Alla segel är nere, alla lösa förmål borta och båten är nu helt ren på däck. Båten är också surrad i betongfundament i marken.

Skall bli skönt att lämna Caribien

A&C

lördag 1 september 2007 - Skrivet av Anders o Cathrine
Och så eftersnacket
Båtar, bråte och den loka baren

Vår tropical storm heter nu Felix och förutspås bli en major hurricane inom tre dagar. Som vanligt kan ni som vill följa vädret se diskussioner, prognoser och satellitbilder på http://www.nhc.noaa.gov/index.shtml

Natten var lugn fram till c:a 05:00 (bara blixtar och störtregn!) men sedan drog det i. Upp till stadiga 65 knop och mer i byarna. Vi hade faktiskt hunnit förbereda oss väl: Alla lösa föremål inklusive sådant som är väl surrat men löper risk att lossna (rep mm) väl säkrat eller undanstuvat. Likaså båten väl surrad i marken. Ellinor har centerbord vilket gjorde att vi kunde ställa ner henne extra lågt och det gör henne mindre utsatt. Dessutom ligger vi på ett mycket bra område inom varvet.

Vi kan alltså sova lugnt (trots regnet och blixtarna) fram till fem då det drog i. Vi håller utkik på andra båtar i viken men kan knappt se något pga ovädret och mörkret. Bäst att hålla sig inne, hålla värmen och vänta tills man vet att man kan bidra med sin hjälp. En katamaran sliter sig och draggar upp på land. En av jobbarna här på varvet går ut med en mindre båt och lyckas säkra katamaranen i ett anhåll så att katamaranen kom loss. Emellertid välter hans båt under manövern och då är det bara att ge sig ut i ovädret.

Ut i vattnet och hjälpa honom att få in båten innan den slås sönder. Därefter börjar mer och mer hända: jollar välter och båtar draggar och vad värre är, det kommer massor med lösa föremål med stormen . Allt från stora trästockar som kommer som livsfarliga projektiler i vattnet till hela träd, grenar och massa annat skräp förståss. Många hjälper till men förvånansvärt många är bara åskådare. Fast det kanske är tur, de som inte förstår att handskas med naturen i detta tillstånd utgör bara ett ytterligare faromoment.

Tillbaka till båten när vinden lugnat sig en smula och situationen börjat komma under kontroll för att sova en stund (det är bättre att hushålla på krafterna om de behövs senare).

Men nu är det lugnt och Felix har dragit förbi. Eftersnacket inklusive skrönor är igång i den lokala baren. Och den här gången liksom tidigare kan man konstatera att de största farorna kommer från andra (draggande) båtar och de som inte kan hantera dem.

På stranden står nu en hel del utombordsmotorer riggade från de som vält sina jollar under natten. Ibland hörs hurrarop när någon fått igång sin motor.

Det här tropiska lågtrycket, döpt till nummer sex, är numera omdöpt till tropical storm under namnet Felix. Och det vi varit med om är bara en försmak på vad en hurricane kan innebära

 A&C