2013 Karibien
lördag 27 juli 2013 - Skrivet av Unicorn2
Port Clyde
Igår seglade vi från Christmas Cove till Port Clyde. För en gång skull kunde vi segla hela vägen. Annars har det varit mycket motorgång i Maine. Vindarna har mestadels varit väldigt svaga. Det var bara en nackdel med gårdagens segling, det hällregnade hela dagen. Men man kan ju inte få allt.

Detta är det område där vi hitintills sett allra flest hummertinor. De ligger så tätt över så stora områden att det är näst intill omöjligt att undvika dem. När man seglar är det inte lika farligt för då är propellern ihopfälld och linan till tinans flöte brukar passera utan större problem, även om man kommer riktigt nära.

Det är värre när man kör för motor. Strax innan vi var framme i Port Clyde startade vi motorn för att köra sista biten in ankringsplatsen. Då lyckades vi få en lina i propellern. Telefonen ringde och jag svarade, men tappade då för en sekund koncentrationen på alla flöten. Det räckte. Jag kastade mig på gasreglaget och la motorn i friläge. Sedan körde jag några korta stötar i backläge och som tur var hjälpte det. Vi kom loss utan att behöva dyka ner i det iskalla vattnet.
Dyka fick jag göra häromdagen då vi fått ett stort sjok med sjögräs i propellern. Men det gick som tur var lätt att få bort.

När vi klarat av ankring höll det upp ett tag i regnandet. Vi passade då på att åka iland. Där kunde vi turligt nog köpa ett par hummrar direkt av en fiskebåt som just landade dagens fångst. Alltid bra att kunna handla utan mellanhänder.
Kommentera inlägget