2013 Karibien - juli 2013
måndag 29 juli 2013 - Skrivet av Unicorn2
Lite hummerfakta
Innan vi lämnade Port Clyde tog vi en promenad ut till fyren, Marshall Point. Där fanns det ett litet museum.
På en informationstavla i museet hittade vi lite fakta om hummerfisket i Maine.

År 2012 fanns det 4288 licensierade hummerfiskare i Maine.
Varje fiskare har rätt att lägga ut 800 tinor.
Under 2012 fiskades 56.000 ton hummer i Maine.
En skatt tas ut för fångsten, om jag förstod det rätt 2,69 US/kg.
Man agnar tinorna med lokalt fångad småfisk.
Var 3-4 dag är fiskarna ute och tömmer burarna.
Det tar 6-7 år för en hummer att växa till sig till laglig fångststorlek.

Om alla med licens lägger ut 800 tinor skulle det innebära att det finnas 3,4 miljoner hummertinor i Maine. Det är väl knappast troligt, men om bara 1/3 utnyttjas blir det ändå över en miljon tinor. Inte konstigt att de ligger överallt.

Skickat via SSB-radio
lördag 27 juli 2013 - Skrivet av Unicorn2
Port Clyde
Igår seglade vi från Christmas Cove till Port Clyde. För en gång skull kunde vi segla hela vägen. Annars har det varit mycket motorgång i Maine. Vindarna har mestadels varit väldigt svaga. Det var bara en nackdel med gårdagens segling, det hällregnade hela dagen. Men man kan ju inte få allt.

Detta är det område där vi hitintills sett allra flest hummertinor. De ligger så tätt över så stora områden att det är näst intill omöjligt att undvika dem. När man seglar är det inte lika farligt för då är propellern ihopfälld och linan till tinans flöte brukar passera utan större problem, även om man kommer riktigt nära.

Det är värre när man kör för motor. Strax innan vi var framme i Port Clyde startade vi motorn för att köra sista biten in ankringsplatsen. Då lyckades vi få en lina i propellern. Telefonen ringde och jag svarade, men tappade då för en sekund koncentrationen på alla flöten. Det räckte. Jag kastade mig på gasreglaget och la motorn i friläge. Sedan körde jag några korta stötar i backläge och som tur var hjälpte det. Vi kom loss utan att behöva dyka ner i det iskalla vattnet.
Dyka fick jag göra häromdagen då vi fått ett stort sjok med sjögräs i propellern. Men det gick som tur var lätt att få bort.

När vi klarat av ankring höll det upp ett tag i regnandet. Vi passade då på att åka iland. Där kunde vi turligt nog köpa ett par hummrar direkt av en fiskebåt som just landade dagens fångst. Alltid bra att kunna handla utan mellanhänder.
Kommentera inlägget
söndag 21 juli 2013 - Skrivet av Håkan Börjesson
Mat är viktigt
Torsk till middag

Igår tog vi bussen till supermarknaden för att handla lite färsk mat. Det märks att vi kommit till en delstat där havet spelar en stor roll. Utbudet på fisk och skaldjur är fantastiskt. Priserna är också de bästa vi sett på år och dag.

Hummer kostar mellan 50-80 SEK/kg beroende på storlek. Fantastiskt fin torskfilé får man för 90 SEK/kg. Vi slog till på torsken som vi på kvällen åt till middag. Jättegott!

Men en sak har vi inte hittat här i USA och det är bacontärningar. På Shaw, supermarknad där vi var igår, hade man en hel avdelning med bacon. Olika längder, olika tjocklekar, olika leverantörer, ja det fanns minst 50 olika sorter att välja mellan. Men som sagt inga bacontärningar.

När vi kom hem bestämde jag mig för att städa i det s.k. fiskskåpet. Det är det utrymme där vi förvarar alla konserver som har något med havet att göra. Där har vi t.ex. tonfisk, sardiner, makrill, musslor, bläckfisk m.m.

Trots att vi inte fyllt på i fiskskåpet på länge kunde jag räkna in 28 burkar tonfisk, 14 burkar sardiner i stark sås, 12 burkar musslor m.fl andar konserver.
Tillsammans med alla andra konserver vi har skulle vi säkert kunna leva 2-3 månader ombord utan att behöva handla en enda gång.
Men som sagt föredrar vi att äta färsk mat när vi kan. Här i USA är det lätt att få tag på fina råvaror så det blir nog inte många konserver förbrukade den närmsta tiden.

 

Kommentera inlägget
lördag 13 juli 2013 - Skrivet av Håkan Börjesson
Solnedgång i Marion

När vi kom fram till Marion visade det sig vara svårt att hitta en plats att ankra på. Det var fullt med bojar överallt. Vi vill ogärna ta en boj som kostar 40-45 dollar/natt. Vår budget tål inte att varje dag betala detta. På en månad handla det ju om nästan 8.000:- SEK att ligga på boj varje natt.

Efter en stunds letande kom en båt ut som det stod hamnkapten på. Han visade oss var det var tillåtet att ankra. Det var inte stor plats men det gick. Eftersom det skulle vara lugnt behövde vi inte lägga ut så mycket kätting.

Nästa dag kom båten förbi igen men denna gång med en annan kille ombord. Han körde bort oss och sa att vi inte fick ligga så nära de andra båtarna som låg på bojar.

Vi låg inte så nära någon annan båt så vi tror att den verkliga orsaken är att de inte vill ha båtar som inte ligger vid boj. Vi tycker oss märka lite av en sådan attityd.