2015 Karibien - september 2015
tisdag 1 september 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
America's Cup i Sverige
Den skadade foilvingen

I helgen besökte vi Göteborg för att titta på America's Cup World Series. Det är en kvalificeringstävling för att få fram en utmanare till nästa Cup som går av stapeln 2017 på Bermuda. För ovanlighetens skull deltar även försvaren av cupen i uttagningstävlingarna. Försvarare är det amerikanska teamet Oracle.

Det finns totalt fem team som krigar om att få bli den som utmanar team Oracle om två år. Ett av dessa är det svenska teamet Artemis. Fast så mycket svenskt är det inte i teamet det är en mix av internationella seglare och designers i världsklass. Teamet är dock sponsrat av den svenske oljemiljardären Torbjörn Törnqvist som personligen är huvudsponsor för Team Artemis.

America's Cup seglas i båttypen AC 45. Det är katamaraner som har bärplan. Jag lånar här lite info. Från Wikipedia:

The World Series uses AC45 catamarans, a one-design wingsail catamaran with foils designed specifically for the event by the Oracle Racing engineering team. The AC45 was conceived as a smaller version of the larger AC72 class rule which were sailed by competitors during the 2013 Louis Vuitton Cup and the 34th America's Cup. The class was modified in 2015 to incorporate hydrofoiling capability for improved performance, with boats achieving peaks of 37kt.

Totalt genomfördes fyra race. I första seglingen seglade Artemis bort sig lite grann och hamnade på en fjärde plats. Strax efter målgång lyckades de med konststycket att gå på en sten med sin ena foilvinge. Naturligtvis inte bra för farten i det andra racet. De kom mycket riktigt också sist.

Under natten byttes foilvingen ut mot en som Artemis fick låna av det franska teamet Groupama. Det gjorde susen, i det tredje racet vann Artemis överlägset. I fjärde racet gjorde Artemis en mycket dålig start om kom efter från första början. Återigen en sista plats.

Totalt slutade Artemis på femte plats av de sex båtarna. Om det skall bli någon finalplats krävs det nog en del finslipning.

Länk till fotoalbum: America's Cup World Series
Kommentera inlägget