2010 Antigua - USA
tisdag 7 december 2010 - Skrivet av Håkan Börjesson
VOLVO PENTA 2003T
Vi önskar att vi kunde bada i poolen.
Vi har fastnat i Jacksonville Beach uppe i norra Florida. Anledningen är motorproblem. När vi lämnade St. Marys så tyckte vi att motorn lämnade en hel del icke förbränd diesel ut med avgaserna. Vi brydde oss inte så mycket om det utan tänkte att det beror säkert på miljödieseln som är det enda som går att få tag på hos många mackar. Miljödiesel brinner sämre och vår nästan 20 år gamla motor är egentligen inte anpassad för sådant bränsle.
Vi hade fel, det var inte diesel utan motorolja som kom ut med avgaserna. När vi gick för motor vidare söder ut på ICW började plötsligt oljetryckslarmet att tjuta. Vi fick nödankra mitt i farleden och stänga av motorn. Oljestickan var kruttorr. Vi fyllde på 3 liter och kunde köra vidare mot en plats där vi kunde ankra för natten. Under de 2 timmar det tog att ta sig dit förbrukade motorn 1 liter olja/timme.
Vi gissade på antingen problem med turbo eller oljekylare. Eftersom motorn har turbo finns det separat oljekylare. Denna kyls med sjövatten och inte sötvatten, som resten av motorn.
Vi hankade oss fram till Palm Cove Marina och där ligger vi nu sedan nästan en vecka. Eftersom det är högsäsong med båtar på väg söder ut har alla mekaniker mer jobb än vad de hinner med. Vi har anlitat Nelson som är auktoriserad Volvo mekaniker. Vid hans första besök konstaterades att turbon var ”dead froozen” alltså stod helt still.

Någon kanske tror att det är varmt och skönt här i Florida och att det inte går någon nöd på oss. Det gör det inte men varmt är det inte. Det är den kallaste december i mannaminne här. När vi vaknade i morse visade termometern minus 1 C. Det blåser iskall vind från norr. Elvärmaren går på högsta effekt dygnet runt.

Återkommer i morgon med fler nyheter om vår motor.

Kommentera inlägget