2010 Antigua - USA
måndag 13 december 2010 - Skrivet av Håkan Börjesson
VOLVO PENTA 2003T (3)
Värmeväxlarinsats och oljekylarinsats.
Efter bara en dags väntan kom de beställda delarna till Nelsons verkstad. Vi måste faktiskt säga att vi är imponerade över Volvo Pentas snabbhet när det gäller reservdelsleveranser här i USA. Lagret finns i Atlanta och det verkar vara välsorterat.
Efter att Nelson fått de båda kylarinsatserna behövde han en eftermiddag för att montera ihop oljekylare och värmeväxlare och sedan läckagetesta dem. När det var gjort var det dags att montera tillbaka motorns kylsystem. Jag var med och assisterade eftersom jag var den som tagit isär allt och visste vilken skruv som skulle sitta var. Det en förmiddag och sedan kunde vi provstarta. Nelson gasade och tittade, på tomgång drog han upp motorn till 3800 v/minut. Vi visste inte att det var möjligt att komma upp i sådana varvtal, det har vi aldrig försökt oss på så länge vi har haft motorn.
Det var svårt att säga om motorn drog någon olja genom att bara tomgångsköra vid bryggan. Vi beslöt därför att lämna Palm Cove Marina nästa morgon och köra söder ut på ICW. Med jämna mellanrum stannade vi för att kontrollera oljenivån. Totalt körde vi 5 timmar och till vår glädje kunde vi konstatera att oljans nivå var konstant.
En vecka hade vi blivit liggande i marinan på grund av dessa problem och många dollar fattigare blev vi också. Både marinan och delarna var kostsamma.

En kommentar angående oljekylarinsatsen kan vara på sin plats. Den bytte vi för ungefär 3 år sedan i Turkiet. Den gamla var starkt korroderat men läckte inte. Vi bytte den då för att vara på säkra sidan. När Nelson visade upp insatsen som han plockat ut var det första han sa att den här kan inte ha varit ny när den sattes in. Nähä, men vi köpte ju och betalade dyra pengar för en ny när vi var i Turkiet. Nelson pekade på sneda och böjda rör som dessutom såg ut att vara lagade med silverlod eller liknande. Bara att konstatera att vi blivit lurade när vi gjorde motorservice i Marmaris.

Nu ligger vi på en boj i St. Augustine och väntar ut en kuling innan vi kan fortsätta söder ut. När vi vaknade i morse blåste det 15 m/s, temperatur 2 C.