2010 Antigua - USA
onsdag 8 december 2010 - Skrivet av Håkan Börjesson
VOLO PENTA 2003T (2)
Så här måste man vara klädd om man vill ligga vid poolen.
Nelson lyckades få snurr på turbon genom lite lirkande och rengörning. Det var delar från luftfiltret som lossnat och följt med insugningsluften in. Detta blockerade sedan turbon. Luftfiltret borde vi naturligtvis ha bytt för länge sedan. I stället för att byta det har vi nöjt oss med att göra rent det då och då.
Att turbon snurrar igen är ju bra, men inte slutade motorn att förbruka olja för det. Vi tog ett prov på det vatten som just runnit genom oljekylaren och det visade klara spår av olja. En tunnoljefilm kunde ses på ytan. Nu var felet med största säkerhet lokaliserat. Bara plocka ut oljekylaren och provtrycka den för att vara helt hundra. Bara och bara, oljekylaren sitter på ett otroligt svåråtkomligt ställe under den stora värmeväxlaren för motorkylning. Det var totalt omöjligt att komma åt den utan demontering av i stor sett hela kylsystemet. Dessutom fick generatorn plockas bort. Allt detta fick vi göra själva eftersom Nelson inte hade tid. Vi kunde naturligtvis ha väntat men då hade vi förlorat flera dagar. Nelson kom senare och hämtade både oljekylare och värmeväxlare och tog med dessa till sin verkstad för vidare undersökning. Han kunde omgående konstatera att oljekylaren hade ett internt läckage och det förklarar var oljan försvunnit ut någonstans.
Vi har länge misstänkt att det också funnits ett internt läckage i värmeväxlaren och därför bad vi Nelson provtrycka också denna. Det har yttrat sig så att kylvattennivån i expansionstanken sakta har stigit. Det kan det bara göra om saltvatten läcker in i sötvattensystemet. Och mycket riktigt visade det sig att också värmeväxlaren hade internt läckage.
Inte mycket att välja på än att be Nelson beställa hem nya delar. Nu väntar vi på att dessa skall anlända.