2010 Antigua - USA - september 2010
onsdag 15 september 2010 - Skrivet av Håkan Börjesson
IGOR
Igor och Julia

Just nu härjar orkanerna Igor och Julia ute på Atlanten. Igor är riktigt stor, den största och starkaste orkanen på över 10 år. Vindstyrkan i centrum är 75 m/s. Som det ser ut i dagsläget beräknas varken Igor eller Julia ta sig in över land. Men kan inte vara helt säker och vi följer varje dag deras framfart på NHC:s hemsida www.nhc.noaa.gov/ 

Under gångna helgen har vi varit ute och seglat. Vi seglade med JRSK-kompisar från Göteborg till Skärhamn och tillbaka. Det var mycket trevligt om än lite kallt.
Vi tycker det skall bli skönt att om två veckor återvända till Deltaville och lite varmare klimat.

Länk till fotoalbum: Med JRSK till Skärhamn
Kommentera inlägget
måndag 6 september 2010 - Skrivet av Håkan Börjesson
EARL
Earl utanför kusten

För några dagar sedan passerade orkanen Earl utanför USA:s östra kust. Den kom alldeles för nära Deltaville, där Unicorn ligger, för att vi skulle känna oss lugna. Dagen innan den kom som närmast var den en kategori 4 orkan. Det innebär vindar på 57-68 m/s. I Sverige räknas det som storm vid 24 m/s.
Det är en oerhörd kraft i sådan vind och nästan inget på land kan stå emot en så stor kraft. Kraften i vinden är ju proportionell mot kvadraten på vindökningen.

En gång när vi låg tryggt förtöja vid bryggan i Marmaris, Turkiet kom det en storm. I byarna blåste det upp till 30 m/s. Det fanns ingen möjlighet att stå upprätt vid den styrkan och man var tvungen att hela tiden hålla sig fast i något.

Orkanen Katrina som ställde till sådan förstörelse i New Orleans för fem år sedan var en kategori 3. Gudrun som fällde så mycket skog i Sverige var ”bara” en kategori 1.

Nu förstår alla att vi var rejält oroliga. Vi följde Earls bana timme för timme via internet. Som tur var höll den sig en bit utanför kusten och orsakade inga större problem i land. Men det var in i det sista högst osäkert vilken bana den skulle ta. Nu hoppas vi att vi slipper fler sådana här nagelbitare under resten av orkansäsongen