2016 Karibien
tisdag 27 december 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fortfarande St Martin
Julbord 2016

Vi ligger kvar i Nettle Bay , St Martin. Det fortsätter att blåsa s.k. julvindar med oförminskad styrka. På nätterna kommer det många squalls med regn och verkligt hårda vindbyar. Precis som Urd i Västsverige, enda skillnaden är temperaturen går aldrig under 26 C.

Vinden är så hård att Anna-Karin inte vågar låta Morris springa lös ombord på nätterna. Han får finna sig i att bli inlåst under däck. Jag är däremot inte det minsta orolig för ankarfästet. Vårt Rocna sitter så djupt nere i botten att det helt försvunnit och inte går att se. Problemet är i stället att få upp det när den dagen kommer.

Till helgen skall vindarna gå ner. Det blir ett kort väderfönster på bara två dagar innan vinden är tillbaka med full styrka igen. Det kommer att bli ett stort exodus av båtar som lämnar då. Enda problemet är att sjön kommer inte att ha lagt sig ännu. Det kommer att bli skumpigt och rulligt åt vilket håll man än ska. Vi har tre alternativ. Det första är att segla till Anguilla bara 15 sjömil bort och där vänta på nästa fönster. Det andra är att segla till Bitter End i BVI. Det klara vi på en dag om vi startar vid tretiden på morgonen. Det sista alternativet är segling direkt till USVI. Det klara vi inte med dagsegling utan det måste bli över natten.

Det vore roligt att besöka Anguilla eftersom vi aldrig varit där. Men vi är lite osäkra på skyddet för vågor när det tutar i. Vinden är inget problem.

Julafton tillbringade vi tillsammans med Brittis och Hjalle. Dessutom hade de besök av barn, Kim och Anna med deras två flickor Molly och Lilly.

Som vanligt hade vi fått till ett imponerande Julbord. Där fanns allt ifrån Hjalles gravade lax, min egeninlagda sill, skinka, rödkål, Jansson, köttbullar m.m. inget saknades.Hjalle och jag fick också smaka god snaps till sillen. De övriga fördrog andra drycker.

På Annandagen, som här kallas Boxingday, hade vi en potluck med andra seglarvänner. Vi träffades på en liten ö som ligger mitt i lagunen och dukade upp vår medhavda mat. Det var som vanligt trevligt. Vad Boxingday egentligen står för är lite oklart. Det har absolut inget med sporten boxning att göra. Det verkar vara en kvarleva från England då överklassen höll sig med tjänstefolk.

Det ligger också 10-12 OCC båtar här i St Martin och vi har har umgåtts en del med dem. Jag skall berätta mer om OCC, där vi är medlemmar, men det får bli ett separat inlägg.

Länkar
Övrigt Boxingday
Kommentera inlägget