Privilege 395 Marecat - juli 2015
måndag 27 juli 2015 - Skrivet av Per Ole Harnes
Baskerland
Baskisk flagg

To lange etapper unnagjort  fra Port Medoc til   Bayonne med 6 dager stopp i Arcachon som vi knapt nok hadde hørt om før. Denne byen var meget fornem med casino,gammeldagse badehoteller og dyre motebutikker.

Havneavgiften var svimlende €186 pr. natt ! Så vi flyttet ut på bøye til "bare " €25 pr. natt etterhvert. Det var tvingende nødvendig å være der innpå en uke , siden det var  eneste stopp mellom to store skytefelt som strekker seg  ca 170 nautiske mil langs kysten  som bare består av en uendelig sandstrand.  Ingen skyting i helgene så da ble det en lang etappe til nær  spanskegrensen  .  Vi hadde ikke lyst til å være målskiver for raketter og kanoner.

Bayonne er en flott by  stappfull av turister - overalt er det baskiske farger, rødt grønt og hvitt og med gateskilt på baskisk. Tydelig at det er spenning mellom ordensmakten og baskerene ennå, vi syklet forbi politihovedkvarteret og det var befestet med høye gjerder, betongblokker og væpnete politifolk.  Baskerland strekker seg langt innover i Spania. 

Morsomt å spise på baskisk restaurant - alle sitter på langbord,får samme maten, spiser til samme tid og det er ikke uvanlig med kald rødvin ofte lokalt produsert.

Deilig å se høye fjell igjen, da vi kom seilende fra nord og så den flotte fjellkjeden  langs spanskekysten til avveksling fra den evige stranden langs Frankrike var det godt å hvile øynene på disse.

Neste  stopp sannsynligvis San Sebastian.. 

 

Kommentera inlägget
söndag 19 juli 2015 - Skrivet av Per Ole Harnes
Port Medoc
Fort Boyard utenfor La Rochelle

To dager i den praktfulle byen La Rochelle , som har den største marinaen på Atlanterhavets østside med over 4000 båter fortøyd. Vi valgte en av de 3 gamle havnene midt inne i gamlebyen- en sluse og en bro måtte passeres .  Fantastisk område med eldgamle hus og nydelige uteområder, parker og museer. Ikke rart at byen er stappfull av turister.

På veien videre mot syd passeres Fort Boyard    fra tv serien   "Fangene på fortet"

Dette er en festning som aldri har vært i kamp , da den var ferdig bygd var kanonene på land langtrekkende nok til at festningen var uten militær verdi. Nå brukes den visstnok mest til teater,tv inspillinger og konserter.

Seilasen mot syd gikk rundt en stor øy ( Ile d óleron) på grunn av en bro som er kun 18 meter høy og det er for lavt for Marecat.  Nå er vi i Port Medoc som er ved utløpet  av elven   Gironde. Her er det eksklusivt område for elskere av franske drikkevarer,  Cognac  er heller ikke langt unna.

Vi blir her et par dager og går innenfor et stort skytefelt for det franske forsvaret som ligger  herfra og nesten ned til Spanskegrensen, siste halvdelen må vi gå utenfor som innebærer en stor bue ut i havet. 

Turen blir lang og er på grensen til hva vi vil utsette Nansen for, men siden det er ingen havner innenfor skytefeltene må vi ta på tolvmilstøvlene.

Ellers har vi blitt bitt av langturseilersyndromet , gjør ganske lite nyttige ting når vi er i havn bortsett fra matlaging og nødvendig vedlikehold. Klokka er blitt lagt  i en skuff for to måneder siden og vi lurer ofte på hvilken ukedag vi er i ! 

 

onsdag 15 juli 2015 - Skrivet av Per Ole Harnes
Les sables d´0lonnes
Vår trofaste og pålitelige Marecat , bildet er tatt i innerhavnen i Lorient.

Turen gikk videre til øya Noirmoutier  hvor det ble to dagers opphold - koselig havn med stor trafikk av lystseilere og fiskebåter. Foruten turisme er øya berømt for sine poteter  og utvinning av havsalt.  Det er dårlig med havner i området da mesteparten av kystlinjen innenfor er opptatt  med enorme farmer for østers og skjellproduksjon.

Turen videre gikk  for motor grunnet vindstille  - 40 nautiske mil til Les sables dólonnes  hvor Marecat er bygd. Gjorde et besøk på verftet  hvor de var travle med klargjøring av nybygg.  Minste katamaranen som produseres nå for tiden er på 50 fot.!

I går var det 14. juli som er den franske nasjonaldagen, et enormt oppbud av båter  som la seg utenfor byens  flere kilometer lange  badestrand for å se på det flotte fyrverkeriet  som startet kl. 23.

Nansen er ikke glad i fyrverkeri og hadde en dårlig natt med pesing og forsøk på å gjemme seg bort.

Byen er kjent som et seilmekka og , spesielt for flerskrogsbåter. Mange berømte regattaer og kappseilaser  starter herfra . Franske seilere som gjør det stort  blir virkelige nasjonalhelter og  både skoler,og andre offentlige bygninger + veier og gater er oppkalt etter disse.

Dette er 4. gangen vi seiler i dette området i Biscaya og vi har vi nok vært ekstremt heldige for bortsett fra 2. gangen med tykk tåke har vi bare hatt maksvær.

 

Neste stopp er planlagt til La Rochelle.

söndag 12 juli 2015 - Skrivet av Per Ole Harnes
Bai de Morbihan
Bai de Morbihan

Morbihanbukten  er full av store og små øyer og er et  populært ferieområde for franskmenn.  Det renner 3 elver inn i den store bukten som alle kan seiles langt innover. Dette sammen med et trangt sund som tidevannet skal inn og ut av gjør at det kan bli opptil 9 knop strøm  på det verste.

Vi gikk opp til byen Vannes som ligger innerst i Morbihanbukten - kronglete navigering opp en  lang kanal med svingbro og sluse. Åpen kun to timer før og etter høyvann. Det var verdt strevet,   for den 2000 år gamle byen var en opplevelse. Det falt visstnok ingen bomber her under krigen og de gamle bymurer med en eldgammel by innenfor var meget godt bevart.

Tour de France sirkuset skulle innom byen dagen etter og satte byen på hodet med massevis av tilreisende. Det var også markedsdag, så de gamle mathallene var stappfulle av handlende og turister som skulle nyte synet av delikatessene. Så det ble skalldyrsmiddag på oss  denne kvelden også, kongesnegler,sjøkreps og japonskjell. Ikke vanskelig å lage god mat med slike råvarer.

Den franske nasjonaldagen 14.juli gjør at mange franskmenn har tatt en oval weekend og det kryr med båter av alle slag på sjøen.

Neste stopp blir sannsynligvis på en av øyene Noirmoutier eller Ile  d`Ye

onsdag 8 juli 2015 - Skrivet av Per Ole Harnes
Til Lorient
Byen Sauzon på Belle ile

Er i Lorient , ikke akkurat en perle av en by - den ble bombet sønder og sammen under siste verdenskrig grunnet Tysklands store sjømilitære  aktivitet. Det ligger fremdeles en enorm ubåtbunker i byen som har vist seg omtrent umulig å rive. Nå er den  blitt en turistattraksjon sammen med øvelsessenteret  hvor tyske ubåtmannskaper trente på å stige opp til overflaten fra sunkne ubåter.   Skremmende evakuering med ikke helt gode sjanser for å overleve !

 Lorient er ellers en ganske stor havneby  og med  en ikke ubetydelig fiskeflåte- det betyr også førsteklasses skalldyr  og fisk på markedet og i restauranter.

Mange turistbåter går også  ut til  den fine øya Ile de Groix  som ligger rett utenfor  Lorient.

Vi gleder oss til å gå inn i  de store buktene sydøst for oss med flotte fjorder, elver og store og små byer.  Vi vil også besøke vår "yndlingsøy"   Belle Ile   som er en nydelig grønn stor øy med flotte klipper og dramatisk kystlinje med noen flotte ankerplasser. De to små byene på øyas  havner er vanligvis stappfulle av gjestebåter i høysesongen så det blir nok å ligge for anker utenfor.

söndag 5 juli 2015 - Skrivet av Per Ole Harnes
Fra Roscoff til Sainte Marine
Sjømerkene ved sundet Raz de Sein i godvær.

Passerte det beryktede sundet Raz de Sein  i går kveld - da gjelder det at timingen er god. Reeds nautical almanac sier passering bør foregå tre kvarter før strømskifte med et vindu på pluss minus 15 minutter,   ellers frarådes gjennomseiling!!   Vi har  passert sundet 3 ganger tidligere og fått masse juling- sist i april måned med den store og tunge katamaranen Pamina 5. Vi ble kastet omkring som en lekebåt . Hadde ikke lest Reeds godt nok !!

Nå er vi på syd/østgående inn i Biscaya    . Er i Sainte Marine i elven Odet. I morgen skal vi oppover elven med jolla til byen med det klingende navn Quimper som ligger  ca 5 nautiske mil nordøstover. 

Vi merker også tydelig at vi er på vei mot varmere strøk , palmer her og der og mye pinjetrær.  I morges hadde vi delfinshow på vei fra Audierne , ikke så flott som sist. Det var fiskegarn i nærheten så de var nok  mest opptatt med å spise fangsten. 

Det er mye garn i sjøen så det er viktig å holde god utkikk, forleden hørte vi   på VHF en engelsk seilbåt som hadde fått garn og bøyer i propell og ror og strevde med å komme til land.

Østersoppdrett er det også mye av i Bretagne, men de er nærmere land.  

Var på en restaurant forleden og spiste "tableau de mer" sammen med hollandske seilvenner, i tilegg til hauger og lass med skalldyr fikk vi 24 østers på deling !

 

onsdag 1 juli 2015 - Skrivet av Per Ole Harnes
Fra Lesardrieux til Roscoff
Kjøp direkte fra produsent.

En natt i Lesardrieux, 6 nautiske mil inn et elveløp .Praktfull natur og et yndet rekreasjonsområde for Franskmenn, små steinhus med flotte hager .                  Her i Bretagne er det få restriksjoner med å handle direkte fra produsenten, mange gårder har sine spesialiteter og er åpne for publikum. Ellers er det markedsdager rundt om med alskens goder- fra store strutseegg til  rabarbra og selvbakt brød.  Apropos brød så ser det ut til at franskmennene har fått øynene opp for vårt grove brød. Det selges "Nordic " og "rustique" som er  en god avveksling til den tradisjonelle baguette.

De fleste båthavnene har førvrig et "pain depot" hvor man får kjøpt ferskt brød om morgenen.

Her i Roscoff som har bygd en ny stor marina hvor vi er fortøyd er det alle tilbud, gratis skyttelbuss inn til sentrum , lekre bad og sanitærforhold og meget serviceminded personale. En eller to havnebetjenter kommer i møte med gjestebåtene  i små RIB er og anviser plass og hjelper med fortøyninger.

I motsetning til mange andre steder i området er havnen åpen 24/7.

Nå er det slutt på den engelske kanal og Biskaya er neste - dette området er beryktet for sine stormer . Mange norske sjøfolk har opplevd tøffe forhold her gjennom tidene. Marecat skal ikke krysse direkte over til Nord Spania , men gå den lange veien langs kysten av Frankrike og Baskerland Vi  er blitt anbefalt å kjøpe et baskisk gjesteflagg for å ha i masten i dette området. Hverken Frankrike eller Spania  står høyt i kurs hos Baskerene her.

Neste stopp blir sannsynligvis L Aberwach som ligger ca 30 nautiske mil mot sydvest - koselig liten fjordarm  med god og trygg havn- enten på bøyer eller i havn.