Privilege 395 Marecat - mars 2020
torsdag 19 mars 2020 - Skrivet av Per Ole Harnes
Hjemreise fra Sicilia
Reiserute fra Sicilia

Vi reiser hjem fra Sicilia.                                                                                   Situasjonen  på Sicilia begynte etter hvert å bli spent, våre barn ba oss komme hjem. Til og med vår statsminister ba nordmenn i utlendighet om å reise.

Beslutningen om å reise hjem ble tatt, bilen pakket og båten må klare seg selv en lengre periode. 

Avtalt opptak på verftet ble utsatt, fergebilletter bestilt og vi forlot vår kjære marina.

Innsjekkingen på fergen var ikke som før, lange skjemaer måtte fylles ut med formålet med reisen,hvor vi kom fra og om vi skulle hjem? Før ombordstigning ble vi intervjuet av politiet og nye underskrifter på flere dokumenter måtte til.                            Tynt med passasjerer ombord, et titall tyske og sveitsiske bobiler i tillegg til vår. Så ikke ut som noen italienere fikk bli med på den 22 timer lange turen fra Palermo til Genova.                                                                                                                   Våre barn holdt oss løpende underrettet ombord så vi fikk høre at grensen mellom Sveits og Italia var stengt, vår plan om å kjøre gjennom alpelandet måtte omgjøres. Etter avkjøring av den tynt belagte fergen satte vi kursen mot vest og den franske grensen som vi passerte etter 5 timers hurtig kjøring på nesten tomme veier midt på natten .Vi ble overrasket over at det var masse folk på restaurantene og i butikker -  så ut som "business as usual".  Det ble det fort slutt på i de nærmeste dager.  I Tyskland gikk også livet sin vante gang tilsynelatende - i Italia så man folk med munnbind nesten overalt.

Etter overnatting i en liten fjellandsby måtte vi kjøre rundt Sveits hvor vi ikke var velkomne, hørte på radioen at grensen  mellom Italia og Frankrike ble stengt samme morgen. Litt flaks må man ha.

Da vi kom til den tyske grensen ved Freiburg  litt nord for Sveits, ble vi betraktet av en tysk politimann som vinket oss forbi !  Andre norske som kom senere var ikke ikke så heldige, de ble nektet viderekjøring, noen klarte å argumentere seg inn i Tyskland og fikk kjøre videre. For oss var det to lange dagers kjøring til danskegrensen, den hadde vi hørt var åpen for nordmenn  i transitt og vi kunne begynne å slappe litt av.  Vi ble sjekket av dansk militærpoliti for riktig pass og ble ønsket god  tur hjem.

Hadde hørt at  Colorline tok trailere til Norge, men også norske passasjerer med mellom Hirtshals og Larvik .    Totalt 3 bobiler og 3 personbiler i tillegg til trailere var ombord.  Ankom Larvik 0230 om natten, har sjelden vært så glad over å komme hjem.                                                                                                      Gjennomsnittelig kjøring pr.dag ble 650 km på vår «Corona express» . Helt greit å komme hjem til karantene etter en så strevsom tur med konstant bekymring for om vi skulle komme gjennom stengte grenser. 

Ser ut som vi hadde veldig flaks med timingen, hadde vi startet et døgn senere hadde vi ikke greid å komme hjem. 

En annen sak er at vårt firbente familiemedlem må alltid ta en pille hos en veterinær før vi kommer til Norge etter utenlandsopphold.              Ikke enkelt med stengte veterinærkontorer i Tyskland og Danmark. 

Rederinnen var i kontakt med Mattilsynet her hjemme og fikk  endret forskriftene  så alle hunder kan behandles etter hjemkomst - all ære til en statlig  organisasjon som kan snu seg rundt og gjøre en vanskelig situasjon lettere.

tisdag 10 mars 2020 - Skrivet av Per Ole Harnes
I karantene på Sicilia
Karanteneflagg

Karantene på Sicilia

Etter en liten slalåmtur med bil til Genova for å  unngå de smittete områdene i Nord Italia, rakk vi fergen til Palermo med god margin. Ombord var det « business as usual» , nyhetene de neste dagene ble urovekkende. Stadig flere steder i Italia ble røde soner , Sicilia med sine millioner av innbyggere så ut som skulle slippe unna lettere enn fastlandet. Våre båtnaboer fra mange land tok lett på de truende meldingene og fortsatte med sitt sosiale liv med restaurantbesøk og sosiale samvær . Men så ; Italienske myndigheter erklærte like godt hele landet som farlig område og alvoret innhentet oss. Seilturer over 6 timer ble uaktuelt , det gule og svarte karanteneflagget skal heises i så fall. Da kan det være en mulighet for at kystvakten ikke slipper båten inn i marinaer.

Restaurantene har dårlige tider, i vår marina er det normalt mye folk ute om kvelden for å kose seg, nå er det ganske tomt og stille og folk holder seg ombord.

Mat og drikke må man jo ha så det blir noen nødvendige butikkbesøk, kundene slippes inn i små grupper så det ikke skal bli trengsel i butikken. Også veldig uitaliensk at kundene holder flere meters avstand i kassakøen! Betjeningen med munnbind virker også uvant og dramatisk.

Situasjonen snur også opp ned på planene til mange av våre seilervenner -og oss selv, mange var godt inne i forberedelsene til å seile mot vest eller øst, nå er alt satt på vent.

Marecat skal snart på land for nytt bunnstoff og polering- karantenen er foreløpig satt til 3 uker frem- ingen vet om den blir avblåst da ?

Rederinnen er lykkelig for at hun har med mye strikketøy, vårt firbente mannskapsmedlem er også godt fornøyd med å slippe å være på åpne havet, trygt og godt å ligge inne i marinaen.