Västindien igen 2010 - - april 2010
onsdag 28 april 2010 - Skrivet av Anders o Cathrine
Tarpon
Jättetarpon

Igår gjorde vi vårt sista dyk innan hemresa. Vi hittade inte frogfischen trots Sallys hjälp, men det var ett jättefint dyk vid "The small wall". en vägg med mycket koraller och en grotta. Mycket fiskar, helt stillastående Tarpon de äter på nätterna, en murena tittade fram och all de andra. French Angelfisch, Spotted Drum, Trunkfisch, Seargent Major och mycket mer.

Idag får vi börja städa båten för att flyga hem imorgon.

 

Länk till fotoalbum: Dykning i Bonaire
Kommentera inlägget
måndag 26 april 2010 - Skrivet av Anders o Cathrine
Bonaire
Under vattnet igen
Seglingen Aruba - Bonaire gick smooth. Vinden gick ner till 15 knop och strömmen var med oss. Det blev 108 NM på 17 timmar. Det är härlgt att vara tillbaka på Bonaire igen. Vattnet är så fantastiskt klart. Vi har legat vid mooring i 5 dar. Då kan vi göra dyken direkt från båten. Nu har vi gått in i Harbour Village Marina, men imorgon skall vi göra ett nytt dyk med Sally. Hon är proffs och har koll på var alla sjöhästar, frogfisch och jawfisch finns.
Kommentera inlägget
måndag 19 april 2010 - Skrivet av Anders o Cathrine
Resortliv
Fina Holländska båtar tar oss till resorten

Här på den här Marinan har vi även tillgång till hotell och hotellets resort på en liten ö utanför. Så igår blev det lyxliv på resotern med rosa falmingos, och ligga och njuta i hängmattan och samtidigt dricka Dom Perringon. Livet är för underligt. 40 knops vind och motström eller hängmattelivet.

Tack för alla gratulationer.

Länk till fotoalbum: Resortliv
fredag 16 april 2010 - Skrivet av Anders o Cathrine
Bajs
Kompis i Cartagena

I Cartagena låg vi förtöjda vid två pållare i aktern. Där fick vi många timmars fågelskådning i pelikaners beteenden, Fascinerande kompisar med sina långa näbbar och halsar som de kan göra de mest fantastiska saker med. Men mer om detta en annan gång.

Däremot är de inte rumsrena utan har nu under många månader bajsat på våra linor utan att skämmas.

Innan vi lämnade Colombia sköljde vi och tvättade linorna med omsorg och till slut blev de riktigt bra och stuvades undan i förpiken.

Emellertid gled linorna ner i kättingboxen under kryssen till Aruba och blöttes upp under 6 dygn i saltvatten vilket frigjorde ny lukt från månaderna av fågelbajs. Och inte bara linorna luktade utan allt som vattnet runnit vidare mot/genom under de sex dygnen.

Så är det någon som vill köpa en segelbåt som luktar bajs är tillfället det rätta just nu

Kommentera inlägget
torsdag 15 april 2010 - Skrivet av Anders o Cathrine
Aruba
Renaissance Marina
Framme i Aruba. Vi ligger nu i Renaissance Marina och det är härligt. Lite osäkert att ha fast mark under fötterna.
Kommentera inlägget
tisdag 13 april 2010 - Skrivet av SSB från Ellinor
Äntligen
Efter att ha kämpat mot motström och för Ellinor helt fel våglängder, dessutom vågor från alla håll samtidigt, har vi nu när det har mojnat lite, smygit oss in under land för att känna på förhållandena där. Och äntligen visar Ellinor sina vanliga sidor igen (förutom hård havssegling förståss där hon är helt makalös). Äntligen gör vi 6,5 knop i vad vi trott förhållandena skulle vara hela tiden: 1-1½ knop motström. Vet inte vad förhållandena varit tidigare, vi har optiskt (båtloggen igenväxt)kunna uppskatta att vi gjort bra fart genom vattnet men nästan hela tiden bara gjort 3-4 knop på GPS:en.

Hur som helst är det roligt att titta på loggen igen
måndag 12 april 2010 - Skrivet av SSB från Ellinor
Worth a detour?
Woth a detour på 250 extra distansminuter för att titta på hur Colombian Basin i Caribbean Sea ser ut mitt i ? Ja absolut tycker vi,vi tjänade ju 100 distansnminuter!?

Fast det är bara halva logiken. Vi insåg snabbt att det skulle bli kärvt med dieseln pga att vind, strömmar och framför allt vågor hindrade farten mer än vi räknat mer, så något måste göras.

Dessutom fick vi 40 knop rakt i näbben. Inte så kul alltså. Vilka var då våra beslutsparametrar? Fortsatt motorgång var omöjlig i våra ögon. Det var helt enkelt inget roligt att klättra lodrätt rakt upp för vågorna med Ellinor. Och kasta sig handlöst nerför på andra sidan.

Som vi såg det var alternativen:
- Ligga bi? Visserligen mycket attraktivt enligt tidigare erfarenheter, men vi skulle förlora för mycket distans på detta.
- Vända? Visst, men det alternativet finns ju alltid kvar oavsett vilket annat alternativ man väljer. Dessutom inget roligt alternativ
- Hissa segel och börja kryssa? Skadar inte att prova i alla fall även om vi förstod att strömmar, vind och sjö skulle trycka tillbaka båten rejält.

Vi valde alltså det senare. Det kostade några dagar extra till sjöss men det har vi inget emot, och sedan när vinden väl la sig fick vi några dagar underbar havssegling.

Och som på beställning, när vi närmat oss land igen och skulle besluta om vi skulle göra ett nytt slag ut eller ej, la sig vind och vågor och det blev nästan helt lugnt, så nu går vi för motor rakt mot Aruba som vi beräknar nå i övermorgon natt eller när det nu blir
söndag 11 april 2010 - Skrivet av SSB från Ellinor
Hopp och förtvivlan
I natt regnbyar och vindvridningar på 80 grader och byar mellan 20-35 knop vilket gör segelsättningen svår i mörkret. Vi valde att degla konservativt (förståss) men det betyder c:a 2 knop i motströmmen. 2 knop och tillbaka till samma plats som vi seglade ut på havet = förtvivlan. 4 knop och styra direkt på Aruba = lycka i dagsläget. Livets behov växlar med omständigheterna. Verkligen.

Just nu går vi för motor och laddar batterierna. 3,5 knop trots att vi normalt gör 7,5 knop för motor. Har just lyft kölen för att kolla att vi inte hade något nät som fastnat. Men ack nej 3,5 knop är vad vi kan prestera i dagsläget med motor
Kommentera inlägget
lördag 10 april 2010 - Skrivet av SSB från Ellinor
Seglingssemestrer
Igår eftermiddag mojnade det ner till c:a 25 knop. Vi behöll reven och tog ledigt från hårdseglingen till förmån för rekreaionssegling. En eftermiddag med sol och allmän slappning gjorde gott. Emellertid har vi slagit tillbaka mot Colombia nu (vi skippar Tahiti) och ser att vi inte kommer att tjäna så mycket på 2 dygn segling. Håller kalkylerna i sig blir det c:a 60 distans. Strömmen är mycket starkare här ute än vi trodde. Över 3 knops motström har vi just nu. Hoppas det bara är tillfälligt
Kommentera inlägget
fredag 9 april 2010 - Skrivet av SSB från Ellinor
Motigt mot Aruba
Stack iväg med vad vi trodde var ett väderfönster runt Colombias beryktade norra hörn. Och det dåliga ryktet besannades. De utlovade 15-20 knopen blev 35-40. Nattens prognos bekräftade detta i eferhand men lovar nu minskad vindstyrka. Vi hoppas på det för nu är det bara blött, guppigt och motigt
Kommentera inlägget
fredag 9 april 2010 - Skrivet av SSB från Ellinor
Mot Tahiti
Efter en hel natt med stadiga 34-40 knop börjar vi tröttna. Inte Ellinor utan vi. Tanken var att ta tjuren vid hornen och gå för motor i motvinden. Men vågorna byggde för mycket så det gick inte. Med liten stor och stöttning med motor kunde vi göra 20 grader mot vinden. Vilket alltså var OK 24 timmar. Men eftersom vinden inte gav sig gjorde vi det i stället och satte segel och gick så högt vi kunde. Alltså mot Tahiti.

Lättnaden var oändlig att falla av och stänga av motorn. Nu gör vi mellan 5-6 knop med kutterfock och liten stor. Och Ellinor har nu återigen börjat dansa i sjön som vi är så vana att uppleva henne.

Vi får se om vi fortsätter ända fram till Tahiti eller slår tillbaka till Aruba? Future will tell
Kommentera inlägget