Västindien igen 2010 - - juli 2011
lördag 30 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Så var det dags igen!
Olika prognoser för vädersystemets väg
Årets första orkan som drabbar vårt område är nu på ingång. I förmiddags pekade prognoserna på en bana betydligt närmare oss men bilden ovan visar att den kommer att gå rakt över Les Saintes. Om det nu blir en orkan, men alla tecken tyder på det.

För säkerhets skull går vi in i en marina där vi får ett eget "fack" som betyder att vi kan surra båten i alla riktningar i ett "spindelnät".

Förmodligen kommer vi inte att drabbas direkt men att vara i närområdet innebär alltid konstiga vindar som varierar i styrkor och från olika håll. Och då är det bäst att vara utom räckhåll för den värsta faran: Andra draggande båtar som inte förstår vilka krafter det är fråga om


Kommentera inlägget
lördag 30 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
I avvaktan
Vindstyrkans utveckling
I avvaktan på vädrets ankomst kan man roa sig med att se hur vindstyrkan kommer att utvecklas.  Timmar (f.o.m. nu) på liggande axeln och vindstyrka på den stående. Mph kan grovt översättas till knop och halverar man detta fär man meter per sekund.

Vilket betyder c:a 50 meter per sekund eller180 km i timmmen om drygt tre dygn, alltså just när den passerar Karibien. Fast vi räknar med att den passerar norr om oss.
Kommentera inlägget
torsdag 28 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Stability in the world
Our old Swedish Flag
Wednesday Night = Hamburger Night at Clarks Court Bay!  Back again after three years of sailing in Colombia/ Panama. Ellinors flag  is still flying in the bar since then and the bar was new. Good to know that there is stability in some parts of the world.
Kommentera inlägget
tisdag 26 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Hitch Hike
Grenada buss
Igår tog vi en tur till Grenada Marin där vi ska lägga upp båten om en vecka. Det är fantastiskt hur man tar sig fram här. Först liftade vi en bit och sen tog vi bussen.

Bussarna är underbara, de tutar på alla för de vill ha passagerare! Stannar där det behövs för att plocka upp folk, och självklart får man gå av där man själv vill. Bara knacka lite på dörren så stannar de och släpper av.
Länk till fotoalbum: Grenada 2011
Kommentera inlägget
söndag 24 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Söndag barbecue
Rogers bar Hog Island
Nu ligger vi fint vid Hog Island. Bara vacker natur runt omkring. Och man kan bada när man vill. Igår lördag var det Hash igen. Skönt att komma igång med lite regelbunden träning. Denna gång inte fullt så lerigt. Men när nästan alla kommit i mål började det ösregna så vi fick gratisdusch. Sedan en annan regelbunden vana
söndagens barbecue på Rogers bar.
Kommentera inlägget
måndag 18 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Marina Port Louis, Grenada
Redo för Hash
Och så är vi återigen i Grenada den vackra sydligaste ön i Västindiekedjan.

Och så var det återigen dags för Hash (Hash House Harriers, föreningen för drinkers with a running problem). Ut i regnskogen på rösade leder, lodrätta stup och lerig undervegetation. Om man orkar kan man titta upp och har då en magnifik utsikt över ön. En fantastisk upplevelse-träning-utflykt med mycket garv och roliga människor.

Hashen avslutas i baren med en barbeque
Länk till fotoalbum: Grenada 2011
Kommentera inlägget
tisdag 12 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Skenet bedrar
Ena dagen glass-segling och nästa vet man inget om ännu

Fantastiskt. Båten rör sig sakta i den ljumma tropiska kvällen. Några hundar skäller på avstånd och månen speglar sig i vattnet och lyser upp allt runt omkring oss. Allt är harmoni.

På webben visar NOAA en “tropical wave med large disturbance” med en “possible but not significant chance to develop into a hurricane” och Wunderground visar en satellitbild med färger och molntäthet som slår det mesta. Allt detta ligger 400 NM rakt österut bakom bergen som tecknar sig så vackert mot den tropiska himlen och kommer rakt mot oss i 20 knop.

Vad månne morgondagen ha i sitt sköte?

Kommentera inlägget
tisdag 12 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Chrismas Time
Vad finns det i detta paket!
Tur att man har reservdelar. Vår extra autopilot har legat i akterkabinen och utnyttjat en koj. Men Anders är och van och denna gång slapp han göra det under gång i hög sjö. Och som vi alltid säger när det händer något. Va bra att det hände just här när vi ligger så bra och kan passa på och lämna in tvätt och bara vänta på en släng av Tropical Waven.

Men när allt var installerat och klart ville den inte fungera riktigt. Så det blir att maila Raymarine. Nu sitter vi och väntar på svar och squalls börjar komma.
Länk till fotoalbum: Autopilot
Kommentera inlägget
tisdag 12 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Frid och fröjd
En bild vi gärna vill se
Idag är allt frid och fröjd igen. Ingen cyklon på 48 timmar. Skönt.

Fast ibland kan de dyka upp ändå, men då bildas de i allmänhet i närheten och hinner inte bygga i styrka så mycket att de behöver bli farliga.

Alltså idyllisk ljum tropisk kväll ikväll. Får bli en Ti-Punch efter dagens underhåll av båten
Kommentera inlägget
måndag 11 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Bequia igen!
Rasta
We didn´t stop. The wind was good so we decided to move on and ended up in Bequia, after 29 hours and 178 NM. Nice to be back, and we got our same mooring from Nappy who greeted us wecomr back. Having been in Les Saintes now for 6 month and coming to Bequia is really a big difference. Englisch spoken and much rasta feeling. Feels good and we will stay here for some days. Belive it or not, our autohelm broke again when we had 5 hours left to sail. So today is workingtime for Anders.
Länk till fotoalbum: Hattparad
Kommentera inlägget
fredag 8 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Mango Time
Mango Tree
"The  Embarrassment of Mangoes" a very good book, written by Ann Vanderhoof. And it really suits now when the mangoes startes to ripen. I have found a tree where I can pick many and let them ripe qboard.

Otherwise we are prepering the boat to leave Saintes Saturday or Sunday. Going south, but just daysailing: Dominica, Martinique, St Lucia, Bequia and the Grenadines ending up in Grenada for the hurricane season.

Kommentera inlägget
fredag 1 juli 2011 - Skrivet av Anders o Cathrine
Regn och blåst
Grått,grått!

Så har då sommarvädret börjat här. Tropical waves börjar komma. Här är det regn , blåst,  åska o bixtar.

Fast de håller inte i sig så länge, de drar över och så är det uppehåll ett tag och så kommer nästa. Hamnen här är bra skyddad och mooringen verkar hålla, så det är OK. Nästa vecka börjar vi dra oss söder ut mot Grenada.

Kommentera inlägget