Västindien igen 2010 - - april 2013
måndag 29 april 2013 - Skrivet av Anders o Cathrine
Lämnar Les Saintes
Våra delfiner

Last swim with the dolphins. Tomorrow are we leaving Les Saintes and starts sailing to Bequia.

Kommentera inlägget
fredag 26 april 2013 - Skrivet av Anders o Cathrine
Lunch Terre-de-Bas
Accras till förrätt

Idag åkte vi till Terre-de Bas, för en härlig lunch tillsammans med Philippe, Gunilla och Michel. Vi landade vid stranden. Så det blev bad fö att ta sig iland. Vissa hade förberett sig med badkläder. Vi andra idkade klädsim.

Chez Eugenette.

 

 

 

 

 

Grillad fisk och bläckfisk till huvudrätt.

 

 

 

 

 

Efterätten, banan flambé och glass försvann i ett nafs.

 

 

 

 

Sedan ut till båten med ytterligare ett bad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hemma igen.

Kommentera inlägget
torsdag 18 april 2013 - Skrivet av Anders o Cathrine
St Barths Bucket Regatta 28-31 mars
Patrik vid rodret

Nu låg vi allafall i vattnet i Simpson Bay Marina. Men mycket återstod innan vi kunde segla iväg.

Då frågade  Håkan o Suzanne på ”SEJAA” 83 ft,  om vi ville göra en dagssegling till sammans med dem till St Barth och titta på alla de stora båtarna som deltar. Minimum är 100 ft för deltagarna. Det lät väldigt trevligt och sagt och gjort Jerssica, Kickan o Cathrine, Patrik, Sofia och Emma följde med. Anders stannade hemma och preparerade Ellinor.  Vi fick en fantastiskt fin dag med lagom vind, salta bad och Suzanne bjöd oss på en härlig lunch.

Vi fick även se en val nära båten.

Länk till fotoalbum: "SEJAA"
Kommentera inlägget
måndag 15 april 2013 - Skrivet av Anders o Cathrine
Jessica och Kickan på Västindienseglats
Upp på land

 

Så kom de då. Jessica, Anders systerdotter, först.

 

 

 

 

 

Sedan Kickan, Anders kusin, 3 dgr senare. Och vi tror de fick en omvälvande uppleveles.

 

De trodde nämligen att de skulle få segla i Karibien!

 

 

 

 

Men hej vad de bedrog sig. I stället fick de en inblick i vad segling på (mer eller mindre) heltid innebär i verkligheten.

I två år har vi planerat att segla till St Maarten. Vi har ett centerbord som ibland går att få upp och ibland inte. Det mesta på vår båt styrs hydrauliskt och vi har haft problem med att få upp rätt tryck i systemet (=inte hittat någon som kan justera). Axeln och lagren som centerbordet sitter på såg och kändes helt OK. Alltså har vi trott att felet berott på just hydrauliken.

I år bokade vi flera månader i förväg tid hos mekaniker vi känner i St Maarten och den 20 februari kommer vi dit för åtgärder. Hydrauliken gicks igenom utan problem, att få upp trycket var en enkel justeringssak. Alltså måste vi ta upp båten för att se om något fastnat innanför, uppe i centerbordstrumman, eftersom vi via dykning inte hittat något problem.

Och här börjar problemen i form av regattor (Hieneken) och andra åtaganden mm mm mm hos mekanikerna. Den 19 mars (!) kom vi så äntligen upp med den föresatsen att om det var ett omfattande fel skulle vi vänta till sommaren (orkansäsongen) och lägga upp båten där för åtgärd, men vi trodde alla att det var ett enkelt fel eftersom centerbordet ibland gick att få upp utan problem.

Men, väl uppe på land med demontering av alla lager visade sig att (den koniska) axeln hade lossnat och var på väg ur! Ett allvarligt problem som måste åtgärdas direkt. Och inte nog med det, axeln hade också blivit sned och det i sin tur hade fört med sig omfattande skador på centerbordet.

Mitt i eländet välsignade vi att vi var (på FKG) i St Maarten annars hade vi med stor sannolikhet blivit liggande i månader och med skyhöga kostnader för att frakta reservdelar och/eller mekaniker. Men det visade sig att FKG både hade uppfinningsrikedom, maskiner och mekaniker som kunde åtgärda felet!!!

Så efter att via diverse uppslitande scener där alla skrikit på alla (tur att man varit här ett slag) där vi svor och hotade varandra så fick vi dem att lägga allt annat arbete åt sidan och prioritera vår båt. Tack Kickan och Jessica för att ni kom för det var tunga argument att använda mot dem och som de förstod. De insåg faktiskt att ni inte kommit till Västindien för att torrsegla på en grusig varvsplan!

Nåväl, arbetet är igång och först Jessica sedan Kickan blir installerade i en båt på land med hela inredningen ute! Efter en vecka kom båten i sjön efter att vi slagits med almanackan mot en väntande påskhelg som hade inneburit att varvet stängde i ytterligare 5 dagar!

Puh, allt OK med centerbordet och dags att kolla alla system och säkra att båten är segelklar och i god kondition. Allt var frid o fröjd i början och vi började planerade seglingen till St Barth, Barbuda, Antigua, Green Island, Guadeloupe, Les Saintes. Men vad händer, jo batteriladdaren slutar först att fungera och därefter alternatorn (generatorn på motorn). Som tur var hade vi vår ständigt hjälpsamme Per tillhands i St Maarten som hjälpte oss byta startlampa (!) till alternatorn (och därmed löste felet)

Ny avfärd planeras men då lade batteriladdaren av (som går på generatorn). Den fungerade ett dygn sedan var det tvärstopp.

En ny införskaffades (det är tur att vi var på ST Maarten) och installerades och vi kunde äntligen hissa segel.

För Jessica blev det en tur till Franska delen med snorkling och sandstränder så lite Karibien fick hon i alla fall. Tyvärr var Jessica tvungen att kliva av här pga av åtaganden hemma. Tack för den här tiden. Det var fantastiskt att ha dig här och att du aldrig klagade på miljön. Du har ”en upp”.

På flygplatsen kommer vi åt en väderrapport som säger hård motvind om två dagar så det blev ett hastigt beslut att sticka för en 18 timmars segling till Antigua.

Sagt och gjort på med generatorn och ladda batterierna för att ha dem fulladdade inför nattseglingen. Och vad händer? Jo den nya laddaren fungerar inte!

Fortsättning följer….