April 2010
torsdag 29 april 2010 - Skrivet av Christel
Sandblästrade
Plan på väg över oss för landning

Vilken grej vi gjorde igår, åkte till en badstrand på baksidan av den internationella flygplatsen där det finns en liten strand alldeles intill nätet som skiljer start- och landningsplatsen. Vattnet är helt underbart och vi njöt av våra troligen sista bad i Karibien. Flygplanen dundrade in för landning rakt ovanför oss och fast vi visste startade det en flyktmekanism när det närmade sig. Herregud vilken känsla! Sedan var det ett stort plan som startade och vi godtrogna låg på stranden där inga andra låg och vi fattar varför nu. Vi blev sandblästrade, alltså det gjorde så ont och samtidigt försökte vi hålla i våra grejor och kunde ju inte se ett dugg. Vi har fortfarande, efter flera bad och sötvattendusch sandkorn i huden. Denna upplevelse kommer vi aldrig att glömma, flygplanen och badet. Vi avslutade med att åka till Turtle Piers Happy Hour tillsammans med May och Bengt. Det är väldigt varmt här nu och Harald kämpar igen med värmeutslag. Påminn oss sedan när vi klagar över kylan!

April 2010
tisdag 27 april 2010 - Skrivet av Christel
Jaja....
S/Y Tima

S/Y Tima med May och Bengt som kom i fredagskväll har en del att förebereda och vi har nu tillsammans bestämt att avgå härifrån på måndag den 3 maj. Till helgen blir det NO vindar och vi har inte lust att starta i motvind. Idag avgår svenska båten Mayflower tillsammans med en norsk båt och de får bra vindar verkar det som. Vi har bestämt ett radionät även med dom så vi startar det ikväll. Svenska båten Emma är på väg från Bermuda till Azorerna och har just nu skitväder så sjön har tagit med sig mantåg och mantågsskydd, så vill vi inte ha det om det går att undvika. Matilda pinnar på och verkar ha det hyfsat just nu. Vi ser fram emot att få komma iväg, det är ett jobb som ska göras och nej, vi har ingen extra besättning med oss denna gången utan det ska funka med oss två. Så länge är det ett socialt liv som gäller, vi får tillräckligt med tid för oss själva framöver.

April 2010
söndag 25 april 2010 - Skrivet av Christel
Bara väntan
Dingeparkering i Marigot

Nu börjar en lång väntan känns det som. Lågtrycken ligger på rad utanför Amerikas kust och just nu känns det inte så lockande att gå iväg. Vi försöker dock att roa oss under tiden och i fredags var vi på grillparty hos Truls och Doreen tillsammans med Owen som har norskt ursprung och hans fru Donna som är amerikanska samt svenske Claes med båten Ambra som också ligger här bredvid oss. Det blev ovanligt sent för oss, annars är det kl 21.00 som är seglarnas midnatt. Lite sega körde vi in till Marigot, huvudstaden på franska sidan igår för att titta på marknaden där. Kul, men skönt att vara tillbaka i Aurora igen. Nu har vi också fått sällskap av svenska båten Tima med May och Bengt och vi planerar Atlantöverfarten tillsammans. Det känns bra. Vi har lagt in ny text med bilder under Nya Berättelser så varsågoda och läs och titta om ni har lust.

April 2010
fredag 23 april 2010 - Skrivet av Christel
Utflyktsdag
Så här kan man också sälja varor (jag i vattnet i bakgrunden)

Vi har sköna dagar på St Martin, i onsdagskväll var vi bjudna till PG och Margareta som bor i en lägenhet på ön här inne i lagunen. Vilken fin lägenhet och miljö, tänk att kunna ha en sådan, bo i under vinterhalvåret hemma och kunna ta emot familj och vänner. Vi fick tvätta, vi badade länge i poolen, åt en god middag och hade trevligt. Igår hyrde vi en bil och körde runt på ön, den är inte så stor så det blev alldeles lagom långt. Vi provade på lite äventyrsliv i regnskogen, badade i havet i underbart vatten, åt en god lunch och sedan var det den stora shoppingen inför Atlantseglingen. Vi passade på att besöka ett stort matvaruhus medan vi hade bil. Lite innan solnedgången hade vi fått ut alla varor till Aurora och sedan kroknade vi båda två. Idag får vi ta hand om allt och samtidigt vila oss. Ett besök blir det på internetbaren för att uppdatera här innan vi ska bort ikväll. Vi önskar er därhemma en fin helg från oss med 35 graders värme och vindstilla.

April 2010
onsdag 21 april 2010 - Skrivet av Christel
Philipsburg
Shopping

En heldagstur till Philipsburg som är huvudstad på den holländska sidan av ön. Ön är taxfree och det märks i stan. Varje dag väller det in tusentals turister från stora kryssningsfartyg och det är shopping som gäller. Vi strosade runt och handlade en del, vi hade fått tips av de bosatta här var vi skulle gå och det är billigt med det mesta. Nu hjälper inte det oss så mycket men vi hade en trevlig dag. Det har slutat blåsa, då blir det hett och vi saknar att inte kunna bada från båten, men duschen på däck är inte heller dumt. Vi var helt slut efter dagen, men nöjda. Imorgon grattar vi barnbarnet Tuva som fyller 4 år, Grattis!

Vi hör Matilda på 14325 kortvågsradion varje dag, jag vet inte om de rapporterar in sin position på annat sätt. De har inte haft någon vind de sista dagarna, men har det bra. Och, Josse & Mia trevlig resa, det verkar som om ni kommer iväg!

April 2010
måndag 19 april 2010 - Skrivet av Christel
Väntan
Harald kollar riggen

Nu börjar vi känna oss klara för avgång, men alla säger att det är för tidigt så vi får lugna oss. Det mesta är gjort nu på Aurora, Harald har kvar att byta filter på motorn och sedan är det handling, diesel och vatten som ska göras strax innan vi går. Svenska båten Matilda som gick för en vecka sedan verkar inte ha det så kul och dom har inte kommit särskilt långt så det är säkert rätt att vänta. Vi ska nu istället försöka se oss omkring på ön istället, vara lite turister och kanske tom bada i havet. Vi kan också meddela att vi vunnit kriget mot kackerlackorna, men vi ligger i beredskap! Vi funderar på om vi kanske kan ta betalande besättning med över Atlanten nu när det inte går att flyga. Kanske en framtida sysselsättning?

April 2010
lördag 17 april 2010 - Skrivet av Christel
Frankrike
Ina och Tilda, ser ni att jag använder väskan jag fick av er

Det är ett lågtrycksbetonat väder här just nu, vind, mycket moln och regnskurar. Vi tycker det har blivit kyligt och imorse när jag steg upp vid sextiden kollade jag utetemperaturen eftersom jag tyckte det kändes kallt och den visade 25 grader! Hur ska vi kunna vänja oss? I alla fall är alla våra vinterkläden och täcken framtagna nu och ligger redo. Här på ön bor tre seglande svenska par, en i lägenhet och två i sina båtar. I torsdags besökte vi och en nybakad chokladkaka ett av paren som nyligen köpt en ny båt, en katamaran som de renoverar. Vi blir riktigt sugna på en katamaran, vilka utrymme det är och när de berättar om hur de är att segla så känns det lockande, allt står ju kvar där man sätter det! På fredagskvällar träffas dom och andra vänner alltid på baren precis vid bron på Happy Hour och sedan går en del vidare ut och äter. Igårkväll var vi och Truls med på det och tillsammans med PG och Margareta gick vi ut och åt en fantastisk god middag. Det är inte dyrt att gå ut och äta här så det kan vi unna oss en del nu. I övrigt fortsätter förberedelserna med lite av varje och vi väntar på att alla lågtrycken på Atlanten ska försvinna. Vi följer också utvecklingen av vulkanutbrottet på Island, vilka konsekvenser med flygtrafiken och vilket kaos det skapar i vårt samhälle. Kanske dags att återgå till gamla tider? Är det jorden som protesterar? Våra seglarvänner på Balder och Charlotta sitter på St Lucia resp New York och väntar på att kunna ta sig hem och dom är ju inte ensamma. Varför vi är i Frankrike? Det kostar inget att ligga för ankare!

April 2010
torsdag 15 april 2010 - Skrivet av Christel
Så kan det gå...
Långa transporter i dingen

Vi tänkte försöka att vara olagliga och ligga kvar på holländska sidan av lagunen, alla sa, ”nobody cares”. Vi hade en trevlig kväll i Aurora tillsammans med Lynn och Ken från Toronto i Canada som vi köpte genuan av och de låg också ”fel”. Igårmorse sa dom sedan på kanal 14 här att coustgards hade kommit och kollat deras papper och bett dom flytta. När vi tittade ut var det två båtar som gjorde en raid bland alla båtar här och vi drog snabbt upp vårt ankare och flyttade till franska sidan. Så gick det med det försöket, men nu ligger vi bra ändå och känner oss lugna. En stor del av dagarna går åt att transportera sig med dingen, vår 2 hästars utombordare går inte så fort, de flesta fräser om oss med 50 hästars eller större motorer. Igår hittade vi äntligen (genom att följa efter andra) en stor och billigare supermarket så nu har bunkringen börjat. Det var onsdag och Happy Hour på Turtle Pier och vi hade en jätterolig kväll, vem mer än vi får höra en man inlevelsefullt berätta om när han blev angripen av en krokodil i Australien?

April 2010
måndag 12 april 2010 - Skrivet av Christel
Lagunliv
Stories

Vi jobbar på, städar, tvättar, tankar vatten, drar om kablar osv  inför Atlantseglingen, men träffar också andra seglare. Igår var vi på lunch, en makalöst god sådan, hos Truls och Doreen innan hon flyger hem till St Lucia för 10 dagar. Dessa glada gossar berättar historier så jag skall för ovanlighetens skull dela med mig: Why did God create Adam before he created Eve? Because he didn´t want anyone telling him how to make Adam. Doreen är inte så mycket sämre, What are the blonds doing every morning? They are going home. Seglet vi fick tag på passade precis, tyvärr var det en reva i det så vi får laga det men det är inte så svårt och vi kunde pruta ner det en aning till 200 usdollar så vi är nöjda med att ha två försegel igen när vi seglar hemåt. Kanske kan det bli undanvindar? Fast sådan tur har vi väl inte. Igår seglade den första svenska båten mot Azorerna härifrån, en Maxi95. Det är lite tidigt så vi följer dom med intresse på radionätet. Igår klarerade vi ut från Holländska St Marten och idag ska vi klarera in i Franska St Marten också får vi väl försöka flytta oss över gränsen här inne i lagunen. Det är fullt upp!

April 2010
lördag 10 april 2010 - Skrivet av Christel
Socialt liv också....
Happy Hour för seglare på Turtle Pier
Varje morgon är det information på whf kanal 14 och då berättas allt som händer här och det är inte lite. Det är svårt att hinna med allt. Där avhandlas också köp och sälj och en massa frågor och idag sa Harald att vi behövde ett begagnat segel. Vi fick svar genast och har varit iväg och hämtat ett segel som vi ska testa, hoppas det fungerar. Igårkväll provade vi nattlivet här med Truls och Doreen, bra musik men discot till slut kan jag vara utan nuförtiden. Hoppas ni har en bra helg därhemma!