Februari 2010 - februari 2010
lördag 27 februari 2010 - Skrivet av Christel
Martinique
Le Marin

Vi har kommit till en ny ö och ett nytt land, Martinique är franskt och vi har redan frossat lite i baguette och goda ostar. Tyvärr är kostnaderna sådana att det får bli begränsningar på frosseriet. Det är en period här nu med alldeles vindstilla väder och då blir det också väldigt hett, svetten rinner så där obehagligt på hela kroppen. Lyxproblem, jag vet. Vi ligger bra på ankarplatsen och här är massor av båtar, svenska Northen Light ligger en bit ifrån oss. Tyvärr har vi inte internet, konstigt nog, vi européer tror ju att vi kan och har allt. Vi måste åka in till en restaurang och det är kanske bra att vara tvungen att lämna saneringsbåten Aurora ett tag. Just nu vill jag hem!!!! Trevlig helg från en gråtfärdig och från en som fnyser och ler.

torsdag 25 februari 2010 - Skrivet av Christel
Segling idag
Nu jävlar......

Jag och grannbåtens Lisa var i den stora staden igår igen, fick shoppat lite och framförallt fick jag tag på gift för vårt krig här. Jag fasar för kvällarna när de äckliga sakerna visar sig och nu ska dom bara bort härifrån. Harald tar det lugnt medan jag hetsar upp mig till minst hjärnblödningsrisk. Vi lovar, ni ska våga komma hem till oss när vi kommit hem. Harald har roat sig med att slå på en träbit med stämjärn när jag har varit på stan. I brist på laddad borrmaskin får han försöka få ut ett hål som ska passa för att förstärka vår nya ankarwinch som inte sitter så bra. Nu har vi klarerat ut från St Lucia och idag seglar vi upp till nästa land och ö som är fransk, Martinique.

onsdag 24 februari 2010 - Skrivet av Christel
Rodney Bay
Marknad

Vi ligger nu i Rodney Bay på St Lucia som är det ställe där alla som seglar med ARC racet över Atlanten har som mål. Vi är inte särskilt imponerade. Inne i bassängen där marinan finns får man inte längre ankra, men vi ligger bra ute i stora bukten vid en fin sandstrand. Vi hade lite tankar på att ligga några dagar i marinan men tycker det är för mycket pengar. Jag åkte iväg själv till huvudstaden som ligger ca 8 km härifrån, Castries. Där är en stor marknad i Salvadorstil och herregud med varor, men det mesta är samma visar det sig. Alla försöker sälja  och jag blev riktigt trött på det. Tyvärr måste jag åka dit idag igen eftersom jag köpt en för liten skjorta till Harald. I övrigt slåss vi mot kackerlackor och moskitos, ggrrrrr

måndag 22 februari 2010 - Skrivet av Christel
Höjdardag, igen!
Red torch ginger

Igår var vi på utflykt (en egen chaufför så vi kom inte vilse), åkte först till en aktiv vulkan Sulphur Springs där en guide berättade en massa för oss om de aktiva vulkanerna i Karibiska sjön. På ön Monserrat som ligger norröver här har just haft utbrott eller kollaps och det visste vi eftersom det varit askregn i ett stort område. Det märktes även här eftersom alla har någon slags förbindelse under havsbotten. Det bar vidare till ett vattenfall där vi kunde bada i det varma vattnet från vulkanen, helt ljuvligt med sötvattenbad. Därefter den tropiska botaniska trädgården som även har vattenfall, kurbad och även där rinner det svarta vattnet. Oh, vad vackert och avslappande att gå här, jag njöt. Tillbaka på Aurora tog Harald en snorklingstur medan jag ville behålla sötvattensbadkänslan. Inatt har rullningarna här varit lite mindre och idag seglar vi norrut igen, upp till Rodney Bay på samma ö.

söndag 21 februari 2010 - Skrivet av Christel
Ett jäkla rullande
Anse de Pitons

Igår vid lunchtid draggade vi plötsligt i Marigot Bay och bestämde hastigt för att avsegla. Lite obehagligt när vi trodde att vi låg så bra. Vi seglade tillbaka söderut en bit till en stad som heter Soufriere som ligger vid de välkända Pitonerna. Här tog vi en boj eftersom man inte får ankra (skönt för oss för tillfället) alldeles vid höga berg och ett underbart snorkelvatten. Framåt kvällen började det rulla och herregud vilken rullning hela natten och bojen och vår dinge slog mot båten. Det går inte att sova mer än små korta stunder. Idag ska vi på utflykt annars hade vi lämnat stället igen. Jag har lagt in lite söndagsläsning med bilder under Nya berättelser för er som har lust samt några nya scrapLO under Scrapbooking.

lördag 20 februari 2010 - Skrivet av Christel
Lördagsord
Gårdagskvällens restaurang

Inklareringen till St Lucia är avklarad och det gick smidigt och bra. Vi ligger fint och lugnt här i Marigot Bay och njuter av den 30-gradiga värmen och skönt vatten att bada i. Vi har en svensk båt, S/Y Aura bredvid oss och vi stannar ytterligare en dag. Igår jagade vi Olas norske vän Truls på hans(?) restaurang här. Det var Happy Hour när vi kom dit för andra gången och vi provade på lite av varje i väntan på honom. Restaurangtoaletten var stängd pga vattenbrist och jag sprang för att leta upp marinatoaletten. Den var också stängd av samma orsak! Tillbaka igen och då hade Harald beställt in vars en rompunsch. Dessa fick ställas undan och vi kastade oss i dingen och Harald tog rekordet i rodd ut till Aurora. Lite lugnare rodd tillbaka igen och snart kom Truls och vi fick träffa honom. Han var lite ”busy”, skulle träffa sin besättning för en kappsegling runt St Lucia idag. Lite sent annars hade vi kanske hängt på!

fredag 19 februari 2010 - Skrivet av Christel
St Lucia
Boatboy

Vi hade ytterligare en fin segling och seglade lite längre än vi tänkt. Vi ligger nu i Marigot Bay på St Lucia och skall snart ge oss in för att klarera in, vi hoppas det går bra här. En liten grundstötning vid ankringen bara, jag var tyst, Harald ”verklighetsnavigerade”, haha. Enda smolket annars, massor av moskitos, jag fick ta en allergitablett. Vi fick snabbt ett första besök av en boatboys och köpte efter prutning några bananer av honom så blev han glad, i alla fall sjöng han, men å andra sidan gjorde han det när han kom också. Fredag idag och en trevlig helg önskan till er därhemma och alla andra också såklart.

onsdag 17 februari 2010 - Skrivet av Christel
Utflykt
Vilken blick

Här är taxibilarna öppna bilar med flak och bänkar som passagerarna sitter på. Det är ett jätteskönt sätt att åka med vinden fläktande under taket. Så åkte vi igår och fick se lite av ön och den andra mer dramatiska Atlantsidan. Det bästa av allt var ett besök på ett Turtle Sanctuary där de räddar sköldpaddor till ett liv. De tar hand om äggen, föder upp sköldpaddorna och vid ca 5 års ålder planteras de ut i havet. Så nu har vi massor av bilder, men det är klart, ingenting går upp emot att få simma med dom i naturlig miljö. Vi fick i alla fall veta en massa om dom av den trevlige killen som jobbade där och som gick med oss runt och berättade. Imorgon, om inte vindarna sätter stopp, ska vi lämna Bequia tidigt på morgonen och segla upp till St Lucia. Vi hoppar över St Vincent eftersom de flesta seglare här inte rekommenderar det, det har förekommit många överfall på båtar i ankarvikarna och de sk boatboysen kan vara riktigt aggressiva.

tisdag 16 februari 2010 - Skrivet av Christel
Sköna dagar
Dags för påfyllning

Igår var det måndagmorgon och dags för medicinpåfyllning. Vi skrattar gott när Harald kommer ut med medicinkorgen. Harald mår bra just nu, men det behöver inte hända så mycket förrän han blir stressad och då går han och lägger sig. Men, som jag skrivit tidigare så är det här och nu som gäller och vi har det underbart bra. Igår ägnade jag mig åt shopping, köpte en jättefin handmålad duk med sköldpaddor på, tittade på tillverkningen av modellbåtar som är en stor vara här på Bequia och kom tillbaka trött och svettig. Det kan vara rejält varmt här, upp mot 40 grader igår och då är det skönt att kunna bada från båten. Sedan var det sundowner på den svenska båten Woy.

måndag 15 februari 2010 - Skrivet av Christel
Fin morgon
Sköldpadda

Här kommer sköldpaddsbilden Helén, tyvärr den enda vi har. Denna mötte vi mellan Tobago Cays och Mayreau och lyckades fånga den, de dyker ner väldigt snabbt igen. Vi har ingen undervattenskamera, men visst hade det varit roligt. Nu har vi kollat in staden här, Port Elizabeth och den är mysig på ett sätt. Mycket grönska, fina hus, affärer med mycket konsthantverk, trevliga restauranger också hela stranden längs med hela stan. Här känns trivsamt, men dyrt kan jag säga. Inatt har det slutat blåsa och det var ljuvligt att vakna imorse och inte höra ljudet när vinden hela tiden tar tag i Aurora. Vi var osäkra på om vi skulle våga åka iland igår båda två, men bestämde oss för att vi ligger säkert. Vi stannar här några dagar nu.

söndag 14 februari 2010 - Skrivet av Christel
Bequia
Alla hjärtans dag

Det blev inte Mustique och kändisarna. Under morgonens kortvågssändning fick vi veta att en boj, som man är tvungen att ligga på, kostar ca 500 sv kr för en natt och det var lätt att avstå från. Vi seglade direkt till Bequia istället och nu ligger vi bra här för ankare i den stora Admiralty Bay. Vi lyxade till oss med middag ute i fredagskväll när vi kommit fram och igår var det stor städdag i båten. Himla onödigt tyckte han, mitt hjärta. Men, det passade bra för det blåser mycket och det var bra att vara ombord och se att vårt ankare håller. Idag ska vi åka iland och kolla på stan efter att städning på däck och sittbrunn är klar. Var nu snälla mot varandra därhemma på denna dag.

fredag 12 februari 2010 - Skrivet av Christel
Canouan
Korv eller lobster?

Ingen mer fisk eller lobster nu, det är bara stökigt, dyrt och besvärligt. Canouan är en trevlig bekantskap, men inte lätt att ta sig iland. Nu tror jag att vi säkert kunde fått tillåtelse att lägga dingen vid någon av resortbryggorna men vi satsade på att ta oss upp på stranden mellan dyningarna. Alla seglare vet hur det går, bada med kläderna på! Våra vattentäta väskor är guld värda. Jag föll som en fura och Harald undrade varför jag hoppade ur. Jag är mest rädd för att hela dingen ska välta och det var med klappande hjärta vi skulle ut igen men det gick bra. Jag fick gå helt våt i byn och handla, men folk bara skrattade. Vädret är fint som vanligt, sol varje dag och vi har härliga dagar på havet mellan öarna. Idag är det nästa ö Mustique som ska angöras, kanske frottera oss med kändisar? Jag har lagt in lite nytt med bilder från området här nu under Nya berättelser, läs och titta om ni vill. Ha en trevlig helg därhemma!

måndag 8 februari 2010 - Skrivet av Christel
Union Island
Så har vi det nu!

Nu har vi seglat till ett nytt land, St Vincent och Grenadinerna. Carriacou tillhör också Grenadinerna och vi har fått riktig känning nu på det underbara vattnet som finns här. Det är också korallrev med allt vad det tillhör, färgglada fiskar osv. Vi stannade och snorklade på vägen vid en ö som heter Sandy Island. Nu ligger vi på Union Island och fortsätter senare idag ut till Tobago Cays, det ska bli spännande. Vi har haft sköna dagar här även utan internet. Ja, det är flygplats här så vi blir glada om ni kommer! Jag har skrivit lite mera nu med bilder under Nya berättelser så varsågoda om ni har tid och lust.

lördag 6 februari 2010 - Skrivet av Christel
Hillsborough
Inte min storlek

Vi hade en liten ”deppardag” med olika krämpor efter att vi lämnat Prickly Bay och det blev en vilodag innan vi åkte iland för att hämta vårt segel. Det var inte klart och vi var väl inte helt överraskade. Så igår tog vi bussen in till Hillsborough, den största orten här på ön och efter att ha satt oss i den lilla bussen var vi glada igen. Den kördes av en helt underbar kvinna som pratade, skrek och kommenderade alla, gasade, bromsade, fram och back och allt emellanåt klippte hon kärleksfullt till sin ca 15-åriga son som satt bredvid henne i framsätet. Det var en munter färd och det verkade som de flesta kände varandra, ön är ju inte så stor. Den lilla stan var ett charmigt ställe, helt utan turistiska butiker odyl och vi strosade omkring. Ett litet museum fanns också som vi tittade på, betald kultur minsann. Igårkväll fick vi sedan vårt segel, de hade gjort ett bra jobb så vi var helnöjda. Idag seglar vi vidare upp till Union Island med några stopp på vägen.

torsdag 4 februari 2010 - Skrivet av Christel
Paradis
Mesanseglet skall lämnas in

Igår lämnade vi in vårt mesansegel, det var för mycket för att sy själva. Det var så bra också att det finns en segelmakare här på detta lilla stället. Ett charmigt ställe med lite butiker och restauranger. En kille som hela tiden kommer och erbjuder tjänster, jag köpte två små fiskar av honom igår som jag ska ha till middag idag. Vi snorklade i det klara fina vattnet och såg en hel del koraller och fiskar. Vi hoppas att det ska bli ännu mer framöver med det. Vi har det lugnt och skönt och seglar snart vidare. Vi hoppas ni får en riktigt trevlig kväll imorgon på Hyc, Björn Larsson är en trevlig man att lyssna på och maten kommer väl inte att gå av för hackor. Det blir säkert en pärla i vinterkylan,  ni andra får väl roa er på annat sätt och Stefan, svärsonen fira din 40 årsdag ordentligt på Lanlandia.

onsdag 3 februari 2010 - Skrivet av Christel
Carriacou
Grenadas kust

Vi drog upp ankaret kl 10 på fm, det satt ordentligt fast, jag tror att även Aurora hade ett visst inre motstånd mot att lämna Prickly Bay och Grenada. Men, nu är det gjort och det var med både spänning och sorg. Vi kände oss lite ovana, det blåste ganska mycket, en byig vind medan vi seglade utmed Grenadas kust och nästan genast fick vi en jäkla gipp och vårt mesansegel sprack. Fördelen med att ligga så länge är att vi kan invagga oss i tron att vi har vår ekonomiska situation under kontroll, ingenting går sönder. Idag ska vi ta ner den och se om vi kan laga den själv, hoppas det. Jag kände mig lite sjösjuk för ovanlighetens skull, men det gick över ganska snart, tror att det beror på att jag igen har börjat knapra på de ruttnande pillren för urinvägsinfektion. Vi tyckte dock att det var härligt att vara ute på havet igen och att förflytta oss. Vi hade kryss och de sista 10 distansen fick vi gå för motor rakt emot för att komma fram innan mörkret. Precis innan solnedgången droppade vi ankaret i Tyrell Bay på Carriacou, en ö som också tillhör Grenada.

måndag 1 februari 2010 - Skrivet av Christel
Imorgon
Nu ska ankaret upp

Måndag morgon och nej, vi seglar inte idag. Men, nu jäklar ska vi iväg imorgon och får se hur långt det blir, beroende på havet och vinden. Det ska blåsa lika mycket hela veckan nu och det är inte så mycket att det är dumdristigt att segla. Atlanten pressas in mellan öarna och med ström kan det byggas upp en del har vi fått höra. Vi ska också passera ett vulkanområde som man ska gå runt, det är det där med ”svart hål” och bärighet, nya erfarenheter. Igår hade vi avskedspartaj på Ohana, alla sju svenska besättningarna och hade en riktigt kul kväll. Det var sundowners som blev något annat när solen gått ner, dragspelsmusik, gitarr och dans på akterdäck. Det känns lite sorgligt att lämna dem alla. Det är bara vi nu som ska segla norrut. I lördagskväll var vi hos Peter, Svetlana är i Californien, och vi gick till universitetsklubben där det var levande musik. Kanonfint ställe med borden i den vita sanden, mycket folk och vi fick sällskap av vänner till Peter. Jag kan säga att vi behöver en vilodag innan vi drar vidare och här är nät att snylta på så lugnet är återställt. Imorgon tänker vi på och grattar barnbarnet Wille som fyller 7 år!